V piatok 26. apríla bude predajňa Drietoma otvorená len do 12:00 h 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Kvôli briketám nepílime stromy

Ani jediný strom neprestáva rásť, vyrábať kyslík, udržiavať v pôde vodu, tešiť oko a slúžiť ako domov pre zvieratá kvôli našej výrobe brikiet a peliet.

Máme radi lesy a život v nich. Máme radi stromy. Ihličnaté aj listnaté. Drevo považujeme za vzácnu surovinu. Práve preto LES vyrába drevené brikety a pelety.

Mnohí si však myslia, že kvôli výrobe drevených brikiet rúbeme stromy. JE TO MÝTUS! Výrobný proces, v ktorom sa drevený odpad zhodnocuje, sme rozbehli práve preto, lebo drevo je vzácne. Drevené brikety a pelety LES vyrábame z pilín a hoblín. Teda z odpadu, ktorý vzniká pri spracovaní vyťaženého dreva.brikety LES vyrábame z pilín, nerúbeme kvôli nim stromy.

Vždy nás teší, keď sa niekto rozhodne nahradiť uhlie, eko hrášok alebo drevo na kúrenie drevenými briketami. Zapája sa tak do cyklu zhodnocovania dreva a ochrany lesov. Lebo piliny neskončili na smetisku či v potoku, ale poslúžia ďalej. Vydajú zo seba všetku energiu, aby v našich domovoch bolo teplo a príjemne.

Ochrana lesov

Nepodieľame sa na nehospodárnom drancovaní lesov. Nepáči sa nám, keď sa tak deje a vtedy sa ozývame. Firmu LES založili ľudia, ktorí o lese, cykloch v ňom, zákonitostiach a súvislostiach vedia naozaj veľa, pretože to študovali na strednej aj na vysokej škole.

Sme presvedčení, že drevo má ako dar prírody ľuďom slúžiť, ale treba ho využívať s rozumom. Napríklad vo forme dreveného nábytku. Alebo vo forme drevodomu, v ktorom sa dobre žije. Až keď sa drevo nedá využiť inak, nech slúži na kúrenie. No pokiaľ z neho môžu vznikať iné užitočné veci, je ekologickejšie aj ekonomickejšie kúriť drevenými briketami alebo peletami, ktoré sa vyrobia potom, ako z dreva vznikla iná užitočná vec s pridanou hodnotou.

Drevo, štiepka, piliny

Nie sme iba výrobcom brikiet a peliet. Staráme sa aj o zber a zhodnocovanie dreveného odpadu. Podľa jeho druhu a kvality ho ďalej buď štiepkujeme (štiepka slúži ako palivo pri našej vlastnej výrobe a na výrobu tepla ju používajú v lokálnych teplárňach), alebo melieme, aby sa z neho mohli vyrábať drevotrieskové dosky. Za každých okolností dávame drevu druhú šancu na život. Čoraz viac ľudí kúri briketami aj v krboch

Kúrenie briketami v krbe

Čoraz viac ľudí kúri drevenými briketami nielen v kotloch, peciach a pieckach, ale aj v krboch. Brikety horia krásnym plameňom a na rozdiel od dreva z nich nie je taký neporiadok. Nič netreba chystať a sušiť. Stačí kúpiť a kúriť.

Novú dobrú skúsenosť s kúrením briketami v krbe má napríklad Zuzana Vačková, ktorá vyskúšala našu mix paletu brikiet 5 v 1.

Lucia Čibenková

titulné foto pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!