📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 

Ekologické palivo budúcnosti

Drevo je obnoviteľným zdrojom energie, preto sa považuje za ekologické palivo. Voľakedy sa ním kúrilo bežne. Teraz opäť stúpa počet domácností, ktoré kúria iba drevom a výrobkami z neho.

Drevu, dreveným briketám a peletám patrí budúcnosť v oblasti kúrenia. Prečo? Lebo je výhodné z pohľadu finančných nákladov aj z pohľadu ekológie. Na trhu je čoraz viac špeciálnych kotlov, kachlí aj interiérových krbov, ktoré sa plnia drevenými briketami a peletami. Oproti drevu majú výhodu v čistote kúrenia, ktoré je bez námahy, no s veľkou efektivitou.

Kúrenie briketami je pohodlné aj v interiérových krboch

Výhrevnosť a horenie

Kvalitu paliva charakterizuje jeho výhrevnosť a horenie. Platí pritom, že čím je palivo suchšie, tým horí lepšie a jeho výhrevnosť – teda množstvo vyprodukovaného tepla – je vyššia.

Okrem týchto charakteristík teraz vstupuje do hry aj zelená stránka kúrenia. Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že ak na výrobu tepla a teplej vody využívajú elektrinu alebo zemný plyn, ich domácnosť síce neprodukuje škodlivý popolček ani skleníkové plyny, tie však vznikajú pri výrobe elektrickej energie z neobnoviteľných zdrojov.  Plyn je tiež fosílne palivo – jeho zdroje sú obmedzené a jeho ťažba vplýva na životné prostredie.

 

Uhlíkovo neutrálne drevo

Zaručene efektívnym a zároveň zeleným palivom je a bude dobre vysušené drevo a výrobky z neho. Drevené poleno, brikety alebo pelety s minimálnym obsahom vlhkosti a bez pridaných chemických zložiek majú totiž neutrálnu uhlíkovú stopu. Počas horenia sa z nich síce uvoľňuje do ovzdušia oxid uhličitý (CO2), ale vždy iba také množstvo, aké drevo počas svojho života do seba absorbovalo. Veď stromy sú dokonalými čističkami ovzdušia – na fotosyntézu potrebujú CO2, ktorý absorbujú z okolia a do vzduchu zároveň uvoľňujú čistý kyslík. Aj preto my v LESe stromy milujeme.

Je tvrdé drevo najlepšie na kúrenie?

Drevo s pridanou hodnotou

Brikety a pelety však v úžitku drevo predsa len predbiehajú. Jednak sa vyrábajú z odpadu – samozrejme iba z čistého dreva vo forme pilín a hoblín. Domácnosti, ktoré kúria briketami a peletami, sú tak súčasťou obehového hospodárstva, nepodieľajú sa na produkovaní odpadu ani vytváraní uhlíkovej stopy.

Drevené brikety a pelety majú v porovnaní s drevom vyššiu výhrevnosť. Je to vďaka tomu, že surovina, z ktorej sa vyrábajú, musí nejaký čas stráviť v sušiarni, kde sa zbavuje vlhkosti. Preto drevené brikety obsahujú maximálne 8 % vody. Za vysokou výhrevnosťou, ktorá sa približuje neekologickému a špinavému uhliu, je aj silné zlisovanie. Čím vyšší tlak pri lisovaní, tým vyššia výhrevnosť.

Ďalšie plus drevených brikiet a peliet je v ich skladnosti. Nezaberajú veľa miesta a na rozdiel od dreva sa nimi dá kúriť okamžite a kedykoľvek.

Predávame suché drevo na kúrenie

Vedeli ste že...?

...na výhrevnosť brikiet nemá vplyv druh dreva, z ktorého pochádzajú piliny na jeho výrobu? Kým pri dreve platí, že najlepšie na kúrenie je tvrdé z listnatých stromov, v surovine na výrobu brikiet a peliet môžu byť použité aj piliny z ihličnanov. Sú totiž rozomleté na také malé časti (frakcie), že pôvodná hustota drevnej hmoty už nezohráva úlohu. Navyše sú vo finále zlisované tak silno, že majú vyššiu hustotu a preto aj výhrevnosť ako tvrdé drevo.

...výhrevnosť, doba horenia, množstvo popola a farba brikiet a peliet je naopak ovplyvnená tým, z akého dreva boli vyrobené? Najmenej popola zostáva po svetlých drevených briketách a peletách, ktoré boli vyrobené z pilín z dreva vopred zbaveného kôry. Naopak najviac popola, ale aj najdlhšiu dobu horenia majú tmavé brikety s prímesou kôry zo stromu.

 

Grify na správne kúrenie

Či už kúrite drevom alebo výrobkami z neho, oplatí sa poznať a dodržiavať niekoľko grifov, vďaka ktorým vám nebudú peniaze ani teplo unikať hore komínom.

smiley Kúrte iba dobre vysušeným a čistým drevom.

sad Spaľovanie chemicky ošetreného dreva je nebezpečné, okrem rizika požiaru hrozí aj to, že jedované spaliny budete vdychovať vy a vaša rodina, pretože neuniknú komínom.

smiley Drevo potrebuje na správne horenie plný prívod vzduchu.

smiley Brikety treba naopak nechať najskôr rozhorieť pri plnom prívode vzduchu a potom ho uzavrieť. Tak budú dlho žeraviť a uvoľňovať teplo.

smiley Kupujte iba kvalitné brikety od overených výrobcov, inak nemusia mať také vlastnosti a benefity, aké od drevených brikiet očakávate.

sad Spaľovanie zle vysušeného dreva poškodzuje váš vykurovací systém (vykurovacie teleso aj komín). Navyše ním nedosiahnete požadované teplo, no z komína vypustíte do ovzdušia škodlivé spaliny.

smiley Nezanedbávajte údržbu komína. Kvôli bezpečnosti, aj kvôli efektivite kúrenia.

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny sú bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Máme pre Vás nový web, kde nájdete naše produkty v českej mene, prejdite klikom dole.

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!