V piatok 26. apríla bude predajňa Drietoma otvorená len do 12:00 h 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Ekologické palivo budúcnosti

Drevo je obnoviteľným zdrojom energie, preto sa považuje za ekologické palivo. Voľakedy sa ním kúrilo bežne. Teraz opäť stúpa počet domácností, ktoré kúria iba drevom a výrobkami z neho.

Drevu, dreveným briketám a peletám patrí budúcnosť v oblasti kúrenia. Prečo? Lebo je výhodné z pohľadu finančných nákladov aj z pohľadu ekológie. Na trhu je čoraz viac špeciálnych kotlov, kachlí aj interiérových krbov, ktoré sa plnia drevenými briketami a peletami. Oproti drevu majú výhodu v čistote kúrenia, ktoré je bez námahy, no s veľkou efektivitou.

Kúrenie briketami je pohodlné aj v interiérových krboch

Výhrevnosť a horenie

Kvalitu paliva charakterizuje jeho výhrevnosť a horenie. Platí pritom, že čím je palivo suchšie, tým horí lepšie a jeho výhrevnosť – teda množstvo vyprodukovaného tepla – je vyššia.

Okrem týchto charakteristík teraz vstupuje do hry aj zelená stránka kúrenia. Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že ak na výrobu tepla a teplej vody využívajú elektrinu alebo zemný plyn, ich domácnosť síce neprodukuje škodlivý popolček ani skleníkové plyny, tie však vznikajú pri výrobe elektrickej energie z neobnoviteľných zdrojov.  Plyn je tiež fosílne palivo – jeho zdroje sú obmedzené a jeho ťažba vplýva na životné prostredie.

 

Uhlíkovo neutrálne drevo

Zaručene efektívnym a zároveň zeleným palivom je a bude dobre vysušené drevo a výrobky z neho. Drevené poleno, brikety alebo pelety s minimálnym obsahom vlhkosti a bez pridaných chemických zložiek majú totiž neutrálnu uhlíkovú stopu. Počas horenia sa z nich síce uvoľňuje do ovzdušia oxid uhličitý (CO2), ale vždy iba také množstvo, aké drevo počas svojho života do seba absorbovalo. Veď stromy sú dokonalými čističkami ovzdušia – na fotosyntézu potrebujú CO2, ktorý absorbujú z okolia a do vzduchu zároveň uvoľňujú čistý kyslík. Aj preto my v LESe stromy milujeme.

Je tvrdé drevo najlepšie na kúrenie?

Drevo s pridanou hodnotou

Brikety a pelety však v úžitku drevo predsa len predbiehajú. Jednak sa vyrábajú z odpadu – samozrejme iba z čistého dreva vo forme pilín a hoblín. Domácnosti, ktoré kúria briketami a peletami, sú tak súčasťou obehového hospodárstva, nepodieľajú sa na produkovaní odpadu ani vytváraní uhlíkovej stopy.

Drevené brikety a pelety majú v porovnaní s drevom vyššiu výhrevnosť. Je to vďaka tomu, že surovina, z ktorej sa vyrábajú, musí nejaký čas stráviť v sušiarni, kde sa zbavuje vlhkosti. Preto drevené brikety obsahujú maximálne 8 % vody. Za vysokou výhrevnosťou, ktorá sa približuje neekologickému a špinavému uhliu, je aj silné zlisovanie. Čím vyšší tlak pri lisovaní, tým vyššia výhrevnosť.

Ďalšie plus drevených brikiet a peliet je v ich skladnosti. Nezaberajú veľa miesta a na rozdiel od dreva sa nimi dá kúriť okamžite a kedykoľvek.

Predávame suché drevo na kúrenie

Vedeli ste že...?

...na výhrevnosť brikiet nemá vplyv druh dreva, z ktorého pochádzajú piliny na jeho výrobu? Kým pri dreve platí, že najlepšie na kúrenie je tvrdé z listnatých stromov, v surovine na výrobu brikiet a peliet môžu byť použité aj piliny z ihličnanov. Sú totiž rozomleté na také malé časti (frakcie), že pôvodná hustota drevnej hmoty už nezohráva úlohu. Navyše sú vo finále zlisované tak silno, že majú vyššiu hustotu a preto aj výhrevnosť ako tvrdé drevo.

...výhrevnosť, doba horenia, množstvo popola a farba brikiet a peliet je naopak ovplyvnená tým, z akého dreva boli vyrobené? Najmenej popola zostáva po svetlých drevených briketách a peletách, ktoré boli vyrobené z pilín z dreva vopred zbaveného kôry. Naopak najviac popola, ale aj najdlhšiu dobu horenia majú tmavé brikety s prímesou kôry zo stromu.

 

Grify na správne kúrenie

Či už kúrite drevom alebo výrobkami z neho, oplatí sa poznať a dodržiavať niekoľko grifov, vďaka ktorým vám nebudú peniaze ani teplo unikať hore komínom.

smiley Kúrte iba dobre vysušeným a čistým drevom.

sad Spaľovanie chemicky ošetreného dreva je nebezpečné, okrem rizika požiaru hrozí aj to, že jedované spaliny budete vdychovať vy a vaša rodina, pretože neuniknú komínom.

smiley Drevo potrebuje na správne horenie plný prívod vzduchu.

smiley Brikety treba naopak nechať najskôr rozhorieť pri plnom prívode vzduchu a potom ho uzavrieť. Tak budú dlho žeraviť a uvoľňovať teplo.

smiley Kupujte iba kvalitné brikety od overených výrobcov, inak nemusia mať také vlastnosti a benefity, aké od drevených brikiet očakávate.

sad Spaľovanie zle vysušeného dreva poškodzuje váš vykurovací systém (vykurovacie teleso aj komín). Navyše ním nedosiahnete požadované teplo, no z komína vypustíte do ovzdušia škodlivé spaliny.

smiley Nezanedbávajte údržbu komína. Kvôli bezpečnosti, aj kvôli efektivite kúrenia.

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!