Otváracia doba počas sviatkov. Online nákupy bez obmedenia 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Čím sa kúri lacnejšie, drevom alebo briketami?

„Ja kúrim drevom, sám si nachystám, tak je to najlacnejšie.“ V rôznych obmenách to počúvame často. Tak sme všetky fakty, polopravdy a domnienky detailne preskúmali, aby sme mohli vyhlásiť víťaza neoficiálneho, no existujúceho súboja drevo verzus brikety.

Nech je všetko hneď od začiatku jasné a zrozumiteľné: v tomto blogu budeme porovnávať takzvané tvrdé drevo (z listnatých stromov), ktoré je na kúrenie vhodnejšie než mäkké drevo stromov ihličnatých, briketami vyrobenými z čistej drevnej hmoty – pilín tvrdých drevín s prímesou kôry.

Drevo a brikety, pripravte sa, o chvíľu sa ukáže holá pravda!

 

Kategória výhrevnosť

Čísla sú  jednoznačné. Kvalitné brikety majú vyššiu výhrevnosť než palivové drevo  – približujú sa hnedému uhliu.

Čím vyššie je číslo pri údaji o výhrevnosti (označuje sa ako MJ/kg), tým viac energie sa pri spaľovaní premení na teplo. V prospech brikiet v tejto kategórii hovorí aj fakt, že ich výhrevnosť je rovnako vysoká stále, kým v prípade dreva kolíše podľa toho, ako dobre je vysušené. Po dvoch rokoch sušenia môže dosiahnuť minimum svojej vlhkosti, teda 18 %, ale stačí zmena počasia, napríklad jesenné hmly a drevo do seba opäť nasaje vlhkosť z ovzdušia. Ups, a zase obsahuje 22 % vody.

 

PALIVO

VLHKOSŤ PALIVA

VÝHREVNOSŤ (MJ/kg)

Čerstvé drevo

50 – 60 %

7 – 8

Suché drevo

18 – 20 %

14 – 15

Brikety z pilín

7,8 – 8,8 %

18,5

Brikety z pilín a kôry

7,8 – 8,8 %

18,5

 

Výsledok súboja v tejto kategórii – 0 : 1 pre brikety

 

Kategória doba horenia

Drevo horí pri teplote 400 – 600 °C, pričom rôznym druhom dreva trvá rôzne dlhý čas, kým zhorí a premení sa na popol. Najdlhšie horí dub – preto je žiadaný a najdrahší. Najrýchlejšie sa rozhorí a aj  najrýchlejšie zhorí smrek. Kvalitné celé brikety najskôr horia jasným plameňom a potom žeravia priemerne 4 hodiny (pri uzavretom prívode vzduchu), brikety zo stromovej kôry 8 až 10 hodín.Slovenské valcové brikety LES majú vyššiu výhrevnosť ako drevo.

Neradi by sme niekoho sklamali, no teraz sa to asi stane. Ak niekto v peci celé hodiny obracia jedno veľké poleno a teší sa, že má super kus dreva, lebo dlho nebolo treba priložiť, žije v omyle. S najvyššou pravdepodobnosťou priložil zle vysušené, ba dokonca mokré drevo, absolútne nevhodné na kúrenie, lebo počas jeho horenia (či skôr obhárania) sa veľká časť energie vyplytvá na proces premeny vody na paru, aby drevo vôbec mohlo zhorieť. Teplota ohniska sa vtedy môže znížiť až o 200 °C a efektivita vykurovania je otázna. Peniaze jednoducho vysyčia hore komínom a dolu ním stečie decht. indecision Brrr.

Výsledok súboja v tejto kategórii – 0 : 1 pre brikety

 

Kategória prácnosť

Či už kúpite „metrovicu“, alebo sypané popílené drevo, čo sa javí ako dobrá alternatíva za dobrú cenu, čaká vás robota. V prípade metrovice treba zabezpečiť dopravu, niekoľko párov rúk na pílenie, štiepanie, ukladanie... To neminie ani kupca štiepaného dreva.

Potom ešte treba zvládnuť urobiť poriadok na trávniku a ak sa to všetko nestihne rýchlo, pani domáca zrejme nebude nadšená zažltnutým a pilinami poprášeným megafľakom na trávniku, ktorým sa pred tým tak pýšila. No napriek hnevu musí pánovi domu pomasírovať boľavý chrbát, však sa narobil ako kôň.

Sused, ktorý si objednal brikety, to mal jednoduchšie. Palivo mu zložili na paletách rovno pred garáž a on ho za pár chvíľ jednoducho naukladal dovnútra. Žiadny neporiadok, žiadna námaha, žiadny prach.

Výsledok súboja v tejto kategórii – 0 : 1 pre brikety

Brikety LES sú veľmi skladné.

Kategória skladovanie

Cenovo najvýhodnejšia sa zdá byť kúpa nevysušeného dreva a to potom rok – dva dosušiť niekde pri dome. Majitelia veľkých dvorov s kôlňou či garážou to majú jednoduchšie než ľudia s pozemkom 200 m2. Kde uskladnia množstvo dreva, potrebného na celú zimu? Možno musia kúpiť suché, čo znamená, že si slušne priplatia.

Brikety sú v porovnaní s drevom krásne skladné. Je jedno, či majú tvar valca alebo tehly, sú zabalené v úhľadných balíkoch, ktoré sa dajú jednoducho ukladať na seba. Ak priemerná rodina používa brikety ako zdroj tepla na zimu, potrebuje iba jednu stenu priemerne veľkej garáže, ku ktorej brikety poukladá. Navyše z nich nevylieza žiaden hmyz a nie je z nich neporiadok. A voňajú rovnako pekne ako drevo. Veď sú drevom wink

Výsledok súboja v tejto kategórii – 0 : 1 pre brikety

 

Kategória ekológia

Drevo aj brikety patria medzi najekologickejšie palivá. Sú z prírodných a obnoviteľných zdrojov a počas spaľovania uvoľňujú najmenej škodlivín zo všetkých druhov tuhých palív. K poškodzovaniu kotla, pece, aj komína však môže dôjsť, ak kúrime nedostatočne vysušeným drevom. Vtedy sa do ovzdušia uvoľňujú aj nie práve zdraviu prospešné sadze, v horšom prípade aj decht.

V tejto kategórii súboja sa však miska váh máličko posúva v prospech brikiet kvôli tomu, že sú vyrábané z dreveného dopadu – z pilín, odrezkov stromov, stromovej kôry – čo znamená, že sú súčasťou dnes takého dôležitého procesu recyklácie. Kto kúri briketami, ten využíva ako zdroj tepla pre svoj domov hmotu, ktorá by inak skončila nevyužitá.

Výsledok súboja v tejto kategórii – 1 : 1

 

Kategória cena

Toto je veľmi výbušná kategória. Ceny dreva a brikiet sa porovnávajú ťažko, pretože každé sa predáva v iných jednotkách – brikety v tonách, drevo zas v priestorových metroch, a to buď ukladaných, alebo sypaných – a tu sa už mnoho ľudí popálilo.

My sme však sľúbili fakty, takže sme zodpovedne prerátali, koľko zaplatíme, keď chceme kilom paliva dosiahnuť výhrevnosť 100 MJ. Ak stojí klietka s rozmermi 1 x 1 x 1 m ukladaného bukového dreva 62 €, dosiahnuť výhrevnosť 100 MJ stojí 1,15 €. Za tú istú výhrevnosť bukového dreva, ale v klietke nasypaného, zaplatíme 1,32 € (vyrátané pri cene 47 € za klietku). Klasickými plnými briketami dosiahneme tú istú výhrevnosť za  0,94 € (vyrátané pri cene 174 €/tona).

Výsledok súboja v tejto kategórii – 0 : 1 pre brikety

 

Prekvapujúci konečný výsledok!

Hoci brikety presvedčivo zvíťazili takmer v každej kategórii, podľa nás je výsledok súboja takýto:

J Ak počas vykurovacej sezóny nevyužívate na výrobu tepla plyn alebo elektrinu, najvýhodnejším, najekonomickejším a najekologickejším riešením sú brikety.

Čo je lacnejšie, drevo alebo brikety LES?

J Ak si potrebujete iba sezónne – počas chladnejších jarných a jesenných dní – prikúriť, rovnako sa vám oplatia a dobrú službu urobia brikety aj drevo.

J Ak občas zakúrite oheň v krbe iba kvôli príjemnej atmosfére, voľte kvalitné suché drevo, horí krajším plameňom. Že plameň cez krbové sklo nevidíte, lebo je začmudené? Nuž, drevo bolo vlhké viac než je žiaduce. Aj brikety vedia horieť plameňom. smiley

Titulné a ilustračné foto pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!