Dovezieme až k Vám domov 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Nie je meter ako meter

Nepopáľte sa na metroch pri kupovaní dreva na kúrenie! Metre sú totiž rôzne a navyše v nich zaplatíte aj za vzduch a vodu. Ako je to možné?

Meter kubický poznáme všetci minimálne zo školy. Je to kocka meter široká, meter vysoká aj meter hlboká. Jednoducho m3 alebo aj kubík či plnometer. Kus dreva bez akýchkoľvek prázdnych miest a medzier. Kubík dreva môže byť poskladaný z presných hranolov. Ibaže tie na kúrenie nikto nekupuje.

Nové metre

Všetci, ktorí kupujú drevo na kúrenie, ho kupujú v tvare polien. A tu sa dostávame k novým mieram, ktoré však nenájdete v oficiálnych tabuľkách jednotiek objemu. Dámy a páni, zoznámte sa s priestorovým metrom ukladaným a jeho mladším bratom, priestorovým metrom sypaným. Skrátene prmuprms.

Na svet prišli ako nutnosť, jednoducho si ich vyžiadala doba, lebo drevo si dnes už takmer nikto nechystá sám na zimu tak, že si v lese odpíli zopár stromov, dotiahne ich na dvor a tam pred domom popíli a nakála. Dnes drevo zväčša kupujeme naštiepané. A tu je ten háčik. Lebo keď sa kubík dreva naštiepe a polienka uložíme do klietky, nebude mať rozmery 1 x 1 x 1 m, ale 1 x 1 x 1,7 m. Ako je možné, že objem narástol? Jednoducho, je to vzduch, ktorý vypĺňa medzery medzi polienkami.

Neprerobili ste?

Znamená to, že ak ste kúpili naštiepané drevo v klietke s rozmermi 1 x 1 x 1 m, nekúpili ste kubík dreva, ale iba 59 % z metra kubického. Ešte menej dreva kúpil ten, kto si vybral sypané balenie. Cena za priestorový meter sypaný (prm-s) vyzerá lákavo. Až do momentu, kým si prerátate, že ste kúpili iba 39 % z kubíka dreva. Zvyšok v klietke či sieťke bol len vzduch – veľa vzduchu.

A čo tak drevo vážiť?

Kupovať drevo podľa hmotnosti tiež nie je spravodlivým a efektívnym riešením. Kilo čerstvo odpíleného duba má totiž úplne iný objem ako kilo vysušenej brezy. Inak povedané, hmotnosť dreva ovplyvňuje množstvo vody v ňom (čím čerstvejšie odpílené, tým mokrejšie a ťažšie) a tiež hustota dreva, ktorá je u každého druhu stromu iná.

Možno vám teraz prebehol mráz po chrbte, keď ste si to všetko zrátali a pripočítali k tomu aj čas strávený ukladaním dreva, zničený trávnik a boľavé kríže.

Nedajte sa oklamať

Pri kupovaní palivového dreva radšej dvakrát rátajte a trikrát merajte. Nedajte sa oklamať. A ak chcete mať stopercentnú istotu, že kupujete kvalitné palivo za dobrú cenu, za vyskúšanie stoja brikety. Ale kvalitné! Vyrobené z čistých pilín zo slovenských píl a nie zo starého nábytku. Zlisované pod vysokým tlakom. S certifikátom kvality a znakom ekologického výrobku.

Netreba ich sušiť, sú super skladné, vášmu domovu dajú viac tepla ako drevo a to všetko bez roboty, bolestí chrbta a neporiadku.

Titulné foto pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!