Pohodlný dovoz palív k Vám domov 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Na veľkosti záleží!

Čím kratšie, tým lepšie, platí minimálne vo svete drevených brikiet. No záleží aj na tvare? Ktoré si vybrať: valcové, tehlové alebo s dierou?

Pokiaľ ide o výhrevnosť, všetky drevené brikety s certifikáciou majú vysokú výhrevnosť (1 kg brikiet sa premení na cca 18,5 MJ tepla), sú ideálne suché a je z nich minimum popola. Vyrábajú sa lisovaním drevnej hmoty a v závislosti na tlaku lisovania sa môžu trochu meniť aj vlastnosti brikety.

 

Valcové eko brikety LES

Valcové brikety vyrábané na našej linke v obci Drietoma majú vysokú hustotu zlisovania. V jednej tone brikiet môže ukrytých až 1,35 m3 suchého bukového dreva alebo takmer 2 kubíky suchého smrekového dreva. Vysoký tlak lisovania a teplota nielenže zhutňuje palivo, ale zároveň umožňuje, aby drevná zmes, z ktorej sú brikety vyrábané, uvoľnila zo svojich štruktúr lignín – drevu prirodzenú látku, ktorá jednotlivé drobné čiastočky drevnej hmoty pevne spojí. Potom nepotrebujeme žiadnu chémiu ani lepidlá.

 

Tehlové brikety sú tiež vyrobené z obnoviteľných zdrojov – zo suchých a čistých pilín z drevárskej prvovýroby a tiež majú vysokú výhrevnosť. Keďže sú lisované pod menším tlakom, zhoria rýchlejšie.

Valcové brikety s dierou sa najrýchlejšie rozhoria, pretože vďaka otvoru v strede sa vzduch aj oheň rýchlejšie dostanú na väčšiu plochu. Zlisované sú rovnako hutne ako ostatné EKO brikety LES.

A čo s tou dĺžkou? Prečo sú kratšie brikety efektívnejšie ako dlhšie? Vysvetlenie je jednoduché: ak každá briketa váži 2 kilogramy, čo znamená, že sa na výrobu použilo rovnaké množstvo materiálu a každá briketa má rovnaký priemer, no jedna je dlhá 22 a druhá 26 cm, znamená to, že kratšia briketa je hustejšie zlisovaná. Horí o niečo dlhšie, teplo uvoľňuje pomalšie a dlhšie. To samozrejme neznamená, že dlhšia briketa je menej kvalitná, veď teplo „vyrobí“ rýchlejšie a to je niekedy dôležité.

Brikety LES s dierou

Dôvod, prečo výrobcovia robia toľko druhov brikiet rôznej dĺžky a rôznych tvarov, je v skutočnosti veľmi prozaický – každému sa kúri lepšie s niečím iným. Kým jeden prisahá na tehly, druhý nedá dopustiť na EKO brikety LES extra a tretí kupuje iba nočné kôrové. Ešte že si majú z čoho vybrať.

Titulné foto pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!