Sme tu pre Vás  📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Na veľkosti záleží!

Čím kratšie, tým lepšie, platí minimálne vo svete drevených brikiet. No záleží aj na tvare? Ktoré si vybrať: valcové, tehlové alebo s dierou?

Pokiaľ ide o výhrevnosť, všetky drevené brikety s certifikáciou majú vysokú výhrevnosť (1 kg brikiet sa premení na cca 18,5 MJ tepla), sú ideálne suché a je z nich minimum popola. Vyrábajú sa lisovaním drevnej hmoty a v závislosti na tlaku lisovania sa môžu trochu meniť aj vlastnosti brikety.

 

Valcové eko brikety LES

Valcové brikety vyrábané na našej linke v obci Drietoma majú vysokú hustotu zlisovania. V jednej tone brikiet môže ukrytých až 1,35 m3 suchého bukového dreva alebo takmer 2 kubíky suchého smrekového dreva. Vysoký tlak lisovania a teplota nielenže zhutňuje palivo, ale zároveň umožňuje, aby drevná zmes, z ktorej sú brikety vyrábané, uvoľnila zo svojich štruktúr lignín – drevu prirodzenú látku, ktorá jednotlivé drobné čiastočky drevnej hmoty pevne spojí. Potom nepotrebujeme žiadnu chémiu ani lepidlá.

 

Tehlové brikety sú tiež vyrobené z obnoviteľných zdrojov – zo suchých a čistých pilín z drevárskej prvovýroby a tiež majú vysokú výhrevnosť. Keďže sú lisované pod menším tlakom, zhoria rýchlejšie.

Valcové brikety s dierou sa najrýchlejšie rozhoria, pretože vďaka otvoru v strede sa vzduch aj oheň rýchlejšie dostanú na väčšiu plochu. Zlisované sú rovnako hutne ako ostatné EKO brikety LES.

A čo s tou dĺžkou? Prečo sú kratšie brikety efektívnejšie ako dlhšie? Vysvetlenie je jednoduché: ak každá briketa váži 2 kilogramy, čo znamená, že sa na výrobu použilo rovnaké množstvo materiálu a každá briketa má rovnaký priemer, no jedna je dlhá 22 a druhá 26 cm, znamená to, že kratšia briketa je hustejšie zlisovaná. Horí o niečo dlhšie, teplo uvoľňuje pomalšie a dlhšie. To samozrejme neznamená, že dlhšia briketa je menej kvalitná, veď teplo „vyrobí“ rýchlejšie a to je niekedy dôležité.

Brikety LES s dierou

Dôvod, prečo výrobcovia robia toľko druhov brikiet rôznej dĺžky a rôznych tvarov, je v skutočnosti veľmi prozaický – každému sa kúri lepšie s niečím iným. Kým jeden prisahá na tehly, druhý nedá dopustiť na EKO brikety LES extra a tretí kupuje iba nočné kôrové. Ešte že si majú z čoho vybrať.

Titulné foto pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny sú bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Máme pre Vás nový web, kde nájdete naše produkty v českej mene, prejdite klikom dole.

icon shipping

Chcete tovar doviezť?

Dajte nám vedieť, či si želáte dopravu brikiet alebo peliet na konkrétnu adresu. Ak áno, ceny budú automaticky prepočítané podľa miesta doručenia.

icon shipping

Vyplňte políčko PSČ

Zadajte PSČ miesta doručenia pre prepočet cien tovarov s doručením k Vám.

Máme pre Vás nový web, kde nájdete naše produkty v českej mene, prejdite klikom dole.

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!