Sme tu pre Vás 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

4 najčastejšie otázky o briketách

Fakty, ktoré o briketách (možno) neviete a nemáte sa koho opýtať.

Prečo majú tvar valca?

Hoci sme usilovne pátrali v dejinách brikiet, k jednoznačnej odpovedi na túto otázku sme sa nedopátrali. Brikety – teda mechanicky zhutnený (zlisovaný), dobre horľavý materiál, majú v skutočnosti rôzne tvary. Nájdete kvádre, valce, šesťuholníky, gule aj kocky. Ich tvar nemá žiadny vplyv na výhrevnosť. Tá závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené.

Kúrenie briketami je pohodlné

Drevené brikety z pilín a hoblín sú pokladané za ekologické palivo a hoci sú vyrobené z dreva, majú vyššiu výhrevnosť ako dobre vysušené polienko. Mimochodom, polienko... Mnoho zdrojov tvrdí, že drevené brikety sú vyrábané v tvare valca práve preto, aby čo najviac pripomínali polená. No pravda bude skôr na strane fyziky a mechaniky – drevené eko brikety sa vyrábajú v hydraulickom briketovacom lise. Z neho vychádzajú ako nekonečný valec, ktorý sa potom píli na požadovanú dĺžku. S valcovými briketami sa dobre manipuluje a kúrenie nimi je maximálne pohodlné.

Aká je kvalita brikiet, keď sú vyrobené z odpadu?

Slovo odpad nikomu na prvé počutie nevonia. Nie je však odpad ako odpad. Drevené brikety sa v našej spoločnosti LES zelená energia vyrábajú z voňavého, čistého a prírodného odpadu. Z pilín, hoblín a štiepky, ktorá u spracovateľov dreva padá na zem pri pílení a ďalšom opracovávaní dreva. Bola by veľká škoda, keby drevo v tejto forme skončilo kdesi na skládke, nebodaj v potoku. My poznáme spôsob, ako to, čo je pre spracovateľov dreva nepotrebné, znova využiť.

Piliny vytriedime, vysušíme a zlisujeme na palivo s vysokou výhrevnosťou.

Ako držia pokope, ak v nich nie je lepidlo?

Túto otázku nám kladiete často. Odpoveď je jednoduchá - vďaka drevu. Z pilín sa v procese lisovania uvoľní lignín a výsledkom sú krásne pevné drevené brikety bez chémie. Kúrenie briketami je pohodlnejšie a efektívnejšie než inými tuhými palivami. A navyše majú nulovú uhlíkovú stopu.

Briketami sa dá kúriť v každej peci na tuhé palivo

Kde sa dá briketami kúriť?

V každej peci, v krbe a kachliach na tuhé palivo. Samozrejme, aj v drevosplyňujúcich kotloch. Dá sa na nich dokonca grilovať. A hoci sme si zvykli, že špekáčiky a slaninku si opekáme na dreve, rovnako dobre sa to dá na briketách. Samozrejme, drevo je drevo a tiež ho máme radi, ale brikety nám prirástli k srdcu.

A ako nimi kúriť dobre a efektívne? To si pozrite v našich videách.

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!