V piatok 26. apríla bude predajňa Drietoma otvorená len do 12:00 h 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Budú brikety a pelety v lete lacnejšie?

Zažívame extrémne časy, v ktorých nič nie je, ako bývalo. Musíme sa vysporiadať s rastúcimi cenami všetkého, ekologické palivá nevynímajúc. Aký je dôvod, že sú teraz oveľa drahšie aj brikety a pelety?

Za rastúcimi cenami nie je jeden, ale viacero dôvodov. Od inflácie, cez nedostatok surovín až po dopady obmedzení spôsobených pandémiou a vojnovým konfliktom u našich susedov.

Brikety a pelety sa vyrábajú z pilín a hoblín, ktoré vznikajú pri spracovaní dreva. Piliny a hobliny sú síce považované za odpad, ale zároveň je to surovina, ktorá sa ďalej používa a s ktorou sa obchoduje. Platí pritom, že čím vyššia je cena dreva, tým vyššia je aj cena pilín a hoblín.

Vyhrotená situácia s drevom

Už na prelome rokov 2020 a 2021 sa situácia na trhu s drevom začala meniť. Lacné kalamitné drevo sa minulo. Pandémia zároveň zvýšila dopyt po dreve na stavbu drevodomov. Európski dodávatelia dreva, ktorí dovtedy zásobovali strednú Európu, našli zaujímavejšie trhy v USA a v Číne. Povedané ľudskou rečou, v ďalekých krajinách dokázali drevo predať za oveľa vyššie ceny.

V dôsledku toho cena dreva stúpla a Európa začala pociťovať jeho nedostatok.

Situácia sa bude ešte zhoršovať v dôsledku zavedenia zákazu vývozu guľatiny z Ruska. Tá putovala najmä do Číny, Fínska a pobaltských štátov. Výpadok v doteraz spoľahlivých tokoch budú musieť nahradiť. Chceme veriť, že slovenské drevo bude zostávať doma, pre Slovákov.

Z extrému do extrému

Kým po minulé roky sa drevospracujúci priemysel doslova topil v prebytku dreva, dnes je situácia úplne opačná. Drevo sa stalo rovnako vzácnou a nedostatkovou surovinou ako čipy pre automobilový priemysel. A čoho je málo, to je drahé.

Rastúce ceny dreva sa premietli do zvyšovania cien palivového dreva, hranolov, dreva na stavbu, OSB dosiek aj nábytku. Všetko zdraželo o stovky percent. Mnoho odborníkov tvrdí, že svet sa zbláznil. Dodacie lehoty sa predlžujú, niektorí výrobcovia vôbec nie sú schopní dodávať.

Čo bude s vašimi briketami?

Naša spoločnosť LES, výrobca brikiet a peliet s 22-ročnou tradíciou, lisuje brikety a pelety 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Surovinu na výrobu stále máme vďaka enormnému nasadeniu nášho kolegu zodpovedného za logistiku a tiež vďaka dobrým vzťahom s lokálnymi pílami. Pred veľkoobchodom a reťazcami dávame prednosť vám, našim koncovým zákazníkom, aby ste boli doma s rodinou v teple. Dostatok brikiet a čiastočne peliet pre domácnosti zatiaľ dokážeme garantovať.

Čo však nevieme, to je znížiť ceny a pripraviť obľúbenú akciu Najnižšie ceny LES. Zvyčajne bola cena pilín a hoblín na jar a v lete najnižšia, čo sme premietali do akciových cien eko palív LES. Taký rast cien, ako tento rok, sme ešte nezažili.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa cena dreva a spolu s ním aj cena suroviny na výrobu brikiet a peliet znížila. Ak sa tak stane, znížime ceny. Aktuálne však za reálnejší považujeme scenár, v ktorom sa budú výrobcovia brikiet a peliet ešte viac pretekať v tom, kto nakúpi surovinu, aby mohol vyrábať.

Kúrenie ekologickými tuhými palivami aj napriek ich rastúcim cenám ostáva ekonomicky výhodnejšie a ekologickejšie než využívanie iných zdrojov  – elektrina, plyn, uhlie, ekohrášok. Navyše ide o  zdroj tepla menej závislý od diania vo svete.

Pomôžme si navzájom

Ceny sú jednoducho vyššie, ale dobrou správou je, že stále vládzeme vyrábať. Sľubujeme, že ak to bude čo len trochu možné, nenecháme vás bez vašich eko palív. Zachovajte nám, prosím, priazeň aj v tomto neľahkom období, pomôžeme si navzájom.

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!