Sme tu pre Vás  📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Kupujete brikety? Na toto si dajte pozor!

Zima už klope na dvere, je najvyšší čas kúpiť si vhodné palivo. V drevosplyňujúcich kotloch, v krboch, kachliach a peciach sa výborne kúri drevenými briketami. No aby naozaj dobre poslúžili a aby vám peniaze nevyleteli von komínom, na niekoľko vecí si pri ich kúpe dajte pozor.

Otvorený obal

Drevené brikety sú vysušené a pod silným tlakom zlisované drevené piliny. Pri výrobe eko brikiet sa nepoužíva žiadna chémia. Držia pokope vďaka silnému stačeniu a lignínu, ktorý sa v procese výroby z dreva uvoľní. Sú však veľmi háklivé na vlhkosť. Preto musia byť brikety dobre zabalené. Ak vám v obchode ponúkajú brikety s poškodeným obalom, poďakujte a nekupujte. Nikto totiž nedokáže zaručiť, že kým sa dostali až do predajne, nestáli nejaký čas vonku a nič ich nechránilo pred poveternostnými vplyvmi.

Poškodený obal poškodzuje brikety

Mrvia sa

Pozor si treba dať aj na brikety, ktoré sú ešte len v obchode a už majú výrazne narušené, akoby „obzobané“ konce a drevná hmota sa z nich drobí. Je možné, že neboli zlisované pod naozaj veľkým tlakom. Alebo sa s nimi zaobchádzalo nešetrne počas prepravy. Každopádne to už nie je prvotriedny nepoškodený tovar, ktorým sa kúri bez roboty a špiny.

mrviace sa drevené brikety nie sú kvalitné

Hmotnosť

Čo si pri nákupe všimnete ako prvé, hmotnosť alebo cenu? 99 % ľudí venuje pozornosť najskôr cene. O tom, koľko stojí 1 kg tovaru, napríklad drevených brikiet, informujú až oveľa menšie písmenká na cenovke. Tak sa môže stať, že siahnete po balíku brikiet, ktorý stojí napríklad 2,20 € a nie po zdanlivo rovnako veľkom balíku uloženom hneď vedľa, len s cenou 2,50 € a ani si nevšimnete, že prvý balík váži iba 6 kg, kým druhý až 10 kg. Ako je to možné? V lacnejšom balíku je zlisovaných omnoho menej pilín, takže rýchlejšie zhoria a vydajú menej tepla. A spotrebiteľ vo výsledku neušetril, naopak.

Drevené brikety, ktoré s mrvia už v obchode, nebudú kvalitné.

Pôvod

Hoci je na Slovensku relatívny dostatok lokálnych výrobcov brikiet, v obchodoch sú aj drevené brikety z tretích krajín. Ich cena je neraz o niečo nižšia ako cena slovenských výrobkov, no tu si treba položiť otázku, aká je kvalita a kto za ňu ručí? Veď ak sa predajcovi oplatilo zaplatiť náklady za dopravu (keďže ide o ťažký tovar, boli vysoké) a ešte má na nich svoju maržu, niekde sa ušetriť muselo. Na výrobnom materiáli? Na kvalite výrobného procesu?

Kupovať nielen slovenské mlieko, ale aj slovenské brikety, má zmysel, pretože peniaze zostávajú v našej ekonomike, slovenský výrobca môže ďalej zamestnávať ľudí a spotrebiteľ vie, kde si môže uplatniť prípadnú reklamáciu. Spoľahlivý výrobca má navyše certifikáty, ktoré potvrdzujú, že brikety majú deklarované vlastnosti (napríklad výhrevnosť), že sú ekologické (neobsahujú chémiu) a vyrobené s ohľadom na životné prostredie aj s ohľadom na pracovnú silu. Navyše nákupom online priamo od výrobcu môžete ušetriť desiatky eur.

 

Extra ochrana

Výrobca alebo predajca brikiet, ktorý vie, čo je to za tovar a ktorému naozaj záleží na spokojnosti svojich zákazníkov, ponúka ako doplnkový tovar nielen podpaľovače a triesky, ale aj ochranný obal na paletu, tzv. klobúk, ktorým sa obsah palety chráni pred vplyvom UV žiarenia a vlhka. Dobre poslúži, ak brikety z palety nemôžete hneď, ako vám ich dovezú domov, uskladniť na suché miesto. Ale neodporúčame mať takto uskladnené drevené brikety celú jeseň či zimu.

Brikety zakryté "klobúkom"

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny sú bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Máme pre Vás nový web, kde nájdete naše produkty v českej mene, prejdite klikom dole.

icon shipping

Chcete tovar doviezť?

Dajte nám vedieť, či si želáte dopravu brikiet alebo peliet na konkrétnu adresu. Ak áno, ceny budú automaticky prepočítané podľa miesta doručenia.

icon shipping

Vyplňte políčko PSČ

Zadajte PSČ miesta doručenia pre prepočet cien tovarov s doručením k Vám.

Máme pre Vás nový web, kde nájdete naše produkty v českej mene, prejdite klikom dole.

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!