V piatok 26. apríla bude predajňa Drietoma otvorená len do 12:00 h 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Kupujete brikety? Na toto si dajte pozor!

Zima už klope na dvere, je najvyšší čas kúpiť si vhodné palivo. V drevosplyňujúcich kotloch, v krboch, kachliach a peciach sa výborne kúri drevenými briketami. No aby naozaj dobre poslúžili a aby vám peniaze nevyleteli von komínom, na niekoľko vecí si pri ich kúpe dajte pozor.

Otvorený obal

Drevené brikety sú vysušené a pod silným tlakom zlisované drevené piliny. Pri výrobe eko brikiet sa nepoužíva žiadna chémia. Držia pokope vďaka silnému stačeniu a lignínu, ktorý sa v procese výroby z dreva uvoľní. Sú však veľmi háklivé na vlhkosť. Preto musia byť brikety dobre zabalené. Ak vám v obchode ponúkajú brikety s poškodeným obalom, poďakujte a nekupujte. Nikto totiž nedokáže zaručiť, že kým sa dostali až do predajne, nestáli nejaký čas vonku a nič ich nechránilo pred poveternostnými vplyvmi.

Poškodený obal poškodzuje brikety

Mrvia sa

Pozor si treba dať aj na brikety, ktoré sú ešte len v obchode a už majú výrazne narušené, akoby „obzobané“ konce a drevná hmota sa z nich drobí. Je možné, že neboli zlisované pod naozaj veľkým tlakom. Alebo sa s nimi zaobchádzalo nešetrne počas prepravy. Každopádne to už nie je prvotriedny nepoškodený tovar, ktorým sa kúri bez roboty a špiny.

mrviace sa drevené brikety nie sú kvalitné

Hmotnosť

Čo si pri nákupe všimnete ako prvé, hmotnosť alebo cenu? 99 % ľudí venuje pozornosť najskôr cene. O tom, koľko stojí 1 kg tovaru, napríklad drevených brikiet, informujú až oveľa menšie písmenká na cenovke. Tak sa môže stať, že siahnete po balíku brikiet, ktorý stojí napríklad 2,20 € a nie po zdanlivo rovnako veľkom balíku uloženom hneď vedľa, len s cenou 2,50 € a ani si nevšimnete, že prvý balík váži iba 6 kg, kým druhý až 10 kg. Ako je to možné? V lacnejšom balíku je zlisovaných omnoho menej pilín, takže rýchlejšie zhoria a vydajú menej tepla. A spotrebiteľ vo výsledku neušetril, naopak.

Drevené brikety, ktoré s mrvia už v obchode, nebudú kvalitné.

Pôvod

Hoci je na Slovensku relatívny dostatok lokálnych výrobcov brikiet, v obchodoch sú aj drevené brikety z tretích krajín. Ich cena je neraz o niečo nižšia ako cena slovenských výrobkov, no tu si treba položiť otázku, aká je kvalita a kto za ňu ručí? Veď ak sa predajcovi oplatilo zaplatiť náklady za dopravu (keďže ide o ťažký tovar, boli vysoké) a ešte má na nich svoju maržu, niekde sa ušetriť muselo. Na výrobnom materiáli? Na kvalite výrobného procesu?

Kupovať nielen slovenské mlieko, ale aj slovenské brikety, má zmysel, pretože peniaze zostávajú v našej ekonomike, slovenský výrobca môže ďalej zamestnávať ľudí a spotrebiteľ vie, kde si môže uplatniť prípadnú reklamáciu. Spoľahlivý výrobca má navyše certifikáty, ktoré potvrdzujú, že brikety majú deklarované vlastnosti (napríklad výhrevnosť), že sú ekologické (neobsahujú chémiu) a vyrobené s ohľadom na životné prostredie aj s ohľadom na pracovnú silu. Navyše nákupom online priamo od výrobcu môžete ušetriť desiatky eur.

 

Extra ochrana

Výrobca alebo predajca brikiet, ktorý vie, čo je to za tovar a ktorému naozaj záleží na spokojnosti svojich zákazníkov, ponúka ako doplnkový tovar nielen podpaľovače a triesky, ale aj ochranný obal na paletu, tzv. klobúk, ktorým sa obsah palety chráni pred vplyvom UV žiarenia a vlhka. Dobre poslúži, ak brikety z palety nemôžete hneď, ako vám ich dovezú domov, uskladniť na suché miesto. Ale neodporúčame mať takto uskladnené drevené brikety celú jeseň či zimu.

Brikety zakryté "klobúkom"

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!