V piatok 26. apríla bude predajňa Drietoma otvorená len do 12:00 h 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Pelety pod kone aj domácich miláčikov

Máme dobré správy pre chovateľov koní či majiteľov menších domácich miláčikov! LES vyrába EKO podstielku pre zvieratá, vďaka ktorej bude ich zdravie v dobrej kondícii, ich životný priestor nebude zapáchať a ich chovatelia ušetria kopec roboty aj peňazí.

Drevené pelety nie sú len dobrým palivom, ale špeciálne upravené aj ideálnou podstielkou pre zvieratá, ktorá v mnohých ohľadoch prevyšuje slamu alebo piliny. „Doteraz sa drevené pelety používali ako podstielka, keď mal kôň respiračné problémy, pretože sa z nich na rozdiel od slamy nepráši a nežijú v nich roztoče ani zárodky plesní. My sme sa však rozhodli podstielať EKO peletami pod koňmi stále, lebo je to praktickejšie aj ekonomickejšie,“ povedal Patrik Longauer z jazdeckého areálu Platan v Stupave.

Našu EKO podstielku pre zvieratá LES na tomto modernom ranči najskôr vyskúšali a hoci mali nakúpenú zásobu slamy na celý rok, nakoniec ju definitívne vymenili za drevené pelety.

Kon je na podstielke z drevených peliet spokojný a zdravý

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menej prachu, menej chorôb

„Presvedčili sme sa, že podstielka z drevených peliet je pre kone ustajnené u nás to najlepšie, čo môže byť. Okrem už spomínanej minimálnej prašnosti má tento druh podstielky oveľa vyššiu nasiakavosť, takže kone sú v suchu a navyše do seba absorbuje aj amoniak a chemické zlúčeniny z výlučkov, vďaka čomu je v stajniach výborná klíma,“ pokračuje vo vyratúvaní výhod drevenej peletovej podstielky LES pre zvieratá P. Longauer.

Podstielka po zmiešaní s vodou naberie objem, zmäkne a vytvára voňavé a mäkké podložie pre malých aj veľkých domácich miláčikov. „Slamu občas kone zvykli prežúvať, čo nie je vhodné ani keď je čistá, pretože z toho môžu mať koliky. Pelety im voňajú, ale nemajú záujem ich ochutnávať, to je ďalšie plus tejto podstielky,“ dopĺňa koniar.

Zbohom, slama!

V jazdeckom areáli Platan sa rozhodli vymeniť slamu za pelety aj kvôli neporovnateľne ľahšej manipulácii s touto podstielkou. Dopraviť bal slamy k boxom je fyzicky oveľa namáhavejšie než vozíkom previesť jednu paletu s  peletami. Nech sa ľudia na farme akokoľvek snažili, keď slamu zo slamníka viezli k stajniam, nejaké steblá vietor vždy rozfúkal po okolí, takže ranč mohol pôsobiť neudržiavane. „Teraz je všade poriadok a práca je pre stajníkov oveľa jednoduchšia. Potrebné množstvo podstielky jednoducho nasypú z vreca do fúrika, tam ju pokropia vodou a zamiešajú. Zmäknuté pelety potom rovnomerne navrstvia do boxu a koník má dokonalú podstielku. Podstlať peletami v pohode zvládnu aj naše kolegyne.“

Podstielku z drevených peliet netreba meniť každý deň, pri čistení boxu sa odstráni iba zašpinená časť, ktorá sa nahradí čistou. „Naše boxy sú väčšie ako štandard, majú 4 x 3,5 metra a na kompletnú podstielku potrebujeme šesť vriec peliet, teda asi 90 kg. Každý deň potom doplníme asi pol balíka v závislosti od vylučovania každého koňa. Podstielanie peletami je teda aj ekonomicky výhodné riešenie pre každý ranč,“ je presvedčený P. Longauer.

pelety pre zvieratá

Nulový odpad

Kým znehodnotenú slamu treba zložito vyvážať a vhodne skladovať, čo sa nezaobíde bez ďalšieho neporiadku a nie veľmi príjemnej arómy, podstielka z peliet nezapácha a dá sa kompostovať.

Konský hnoj je pre každého farmára alebo majiteľa záhrady cenné hnojivo, obohatením o minerály z dreva, ktoré sú v peletách, vzniká ešte dokonalejšia zmes na zúrodnenie pôdy. „My ňou budeme hnojiť naše trávniky aj zeleninovú záhradu, ktorú plánujeme zrealizovať na budúci rok. Podstielkové pelety tak zužitkujeme bez toho, aby sme produkovali akýkoľvek odpad a to je v porovnaní so slamou ďalšia výhoda,“ dopĺňa milovník koník z jazdeckého areálu Platan.

Na vlastné oči sme sa presvedčili, že kone ustajnené v areáli Platan, sa majú ako v bavlnke. Teší nás, že produkty LES prispievajú k dobrému životu a zdraviu zvierat a v neposlednom rade aj to, že aj takto prispievame k znižovaniu objemu odpadu.

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!