Otváracia doba počas sviatkov. Online nákupy bez obmedenia 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Prečo je v dreve, briketách a peletách voda?

Voda je prirodzenou súčasťou drevnej hmoty a nie je možné ju z dreva a drevnej hmoty prirodzenou cestou úplne odstrániť. Drevo však vždy bude obsahovať viac vody ako drevené brikety a pelety.

Voda vypĺňa priestor medzi bunkami, ktoré tvoria drevnú hmotu. Nachádza sa aj v mikroskopických dutinkách bunkových stien a v dutinkách vnútri buniek (v lúmenoch).

Podľa miesta výskytu rozlišujeme vodu:

• voľnú (kapilárnu) - vyskytuje sa väčšinou v lúmenoch vodivých buniek. Keď strom rastie, jej úlohou je privádzať živé látky do listov. Po zoťatí stromu táto voda z dreva uniká ako prvá - najmä z čelných koncov. Jej únikom drevo nemení objem, nešúverí sa ani sa netrhá.

• viazanú (hygroskopickú) - vypĺňa mikroskopické dutinky v bunkových stenách. Jej príjem alebo únik spôsobuje rozmerové zmeny, drevo napúča alebo zosychá. Niekedy je spracovanie dreva spojené s nepríjemnými sprievodnými javmi, so šúverením a trhlinami. Hygroskopická voda sa počas sušenia dreva, drevnej štiepky a pilín odparuje.

• chemicky viazanú (konštitučnú) - je súčasťou chemického zloženia drevnej hmoty. Bežnými spôsobmi sa z dreva odstrániť nedá. Uvoľňuje sa len pri chemickom spracovaní dreva, napr. destilácii.

Vlhkosť paliva

Voda, ktorú palivo obsahuje, sa musí pri horení odpariť, čo znižuje výhrevnosť paliva. Čim je drevo suchšie, tým je ľahšie, ale má vyššiu výhrevnosť a lepšie horí.

Dobre vysušené drevo obsahuje 20 % vody.

Zdroj: Slovenská agentúra životného prostredia

Vzduchom sušené drevo obsahuje 20 % vody. Drevené brikety a pelety LES majú max. 7,5 % vody. Ide o chemicky viazanú (konštitučnú) vodu, ktorá sa z dreva, pilín a hoblín nedá odstrániť sušením.

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!