V piatok 26. apríla bude predajňa Drietoma otvorená len do 12:00 h 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Slovenské brikety dostanú prednosť!

Nielen nás, výrobcov, ale určite aj spotrebiteľov potešila správa z ministerstva životného prostredia: rezort bude podporovať slovenských výrobcov, ktorí menia odpad na eko palivá. Čo to bude znamenať pre vaše kúrenie?

Zhodnocovanie odpadu tým, že sa z neho vyrobia energeticky výdatné palivá, sa konečne stáva celospoločenskou témou. Je to výborná správa, pretože:

- sa sníži množstvo odpadu, ktorý končí na skládkach a tam otravuje vzduch, občas aj vodu,

- sa zníži množstvo spotrebovaných fosílnych palív (napríklad uhlia), ktoré zaťažujú životné prostredie pri ich získavaní aj používaní,

- sme o krok bližšie k naplneniu sna, ktorý v LES - zelená energia snívame už 20 rokov: viac domácností bude kúriť ekologickými, kvalitnými a slovenskými palivami za rozumnú cenu. Hurá!

Drevo trochu inak

S výrobou brikiet a peliet z čistých drevených pilín, ktoré sa pokladajú za odpad, sme začali pred dviadsiatimi rokmi práve preto, že drevo považujeme za vzácnu surovinu. Nepáči sa nám, keď piliny, hobliny, orezy, starý nábytok, okenné rámy a ďalšie drevo v rôznej podobe končí v potokoch, na okrajoch ciest, na čiernych alebo na oficiálnych skládkach. Nepatrí tam! Aj takéto drevo má nárok na druhý život a ešte raz človeku dobre poslúži.

Drevené brikety a pelety sa dajú použiť na kúrenie namiesto dreva aj namiesto uhlia alebo eko hrášku. Oproti týmto palivám majú niekoľko nesporných výhod. Pri porovnaní brikiet s drevom vychádzajú brikety lepšie v kategóriách skladnosť, prácnosť aj obsah vody. Inak povedané, drevo nikdy nebude také suché a preto nebude mať takú výhrevnosť ako brikety. Je to spôsobené tým, že brikety sú vyrobené z drobnučkých pilín, ktoré sa počas výrobného procesu vysušia tak, aby obsahovali menej ako 10 % vlhkosti. Potom sa lisujú pod takým vysokým tlakom, až sa z nich uvoľní prírodný lignín a piliny spojí.

Ak porovnávame brikety s uhlím, vidíme veľmi podobné číslo výhrevnosti. Obe tieto palivá robia teplo veľmi efektívne. Z brikiet sa však na rozdiel od uhlia nepráši, pri ich horení sa koním takmer nezanáša nebezpečnými horľavými sadzami a do vzduchu sa cezeň dostane iba zanedbateľné množstvo nebezpečných mikroskopických prachových častíc. Uhlie sa môže „pochváliť" iba vysokou výhrevnosťou, inak je to palivo, ktoré neprospieva ani zdraviu, ani životnému prostrediu.

Vítaná pomoc

Hoci ešte nie je jasné, ako bude avizovaná podpora slovenských firiem, ktoré už menia alebo sa chystajú meniť odpad na energeticky výdatné palivá, vyzerať, vítame túto myšlienku ministra Jána Budaja. Pre domácnosti by to mohlo znamenať dobrú dostupnosť ku ekologickým a efektívnym palivám od slovenských výrobcov. Minister Budaj hľadá aj možnosti, ako obmedziť dovoz odpadu - hoci už zhodnoteného - na Slovensko. „Odpad upravený na spaľovanie môže ušetriť množstvo fosílnych palív. Že nám ale toto alternatívne palivo vozia takmer výlučne spoza hraníc, to nevítame,“ uviedol minister.

A my s ním súhlasíme! Od vás, našich zákazníkov, sme si vypočuli deisiatky príbehov o tom, ako ste sa rozhodli pre kúrenie drevenými briketami, no vôbec to nedopadlo dobre. Zle sa zapaľovali, dymymali, mali mizernú výhrevnosť, rýchlo zhoreli... Pochádzali od neznámych výrobcov, často spoza hľaníc Európskej únie. Nedala sa vystopovať kvalita výrobnej suroviny ani výrobný proces. A navyše sa pri nich úplne strácala akákoľvek ekologickosť, lebo kým sa dostali do krbu mladej rodiny v Kapušanoch alebo do pece u babičky v Kolárove, precestovali stovky, ba aj tisíce kilometrov. Koľko emisií počas tejto cesty vyspustili kamióny do ovzdušia, radšej ani nepočítame. No málo to nebolo.

Kúrme slovenským

Na Slovensko sa dováža odpad vo forme palív z viacerých európskych krajín. Z Rakúska, Chorvátska, Maďarska, Švajčiarska, Česka, Slovinska, Talianska, Nemecka či Belgicka. Nie je nič výnimočné nájsť v supermarketoch brikety z Rumunska, Poľska, Pobaltia... „Ministerstvo si je vedomé, že pri obmedzovaní cezhraničného dovozu zhodnoteného odpadu sa nesmieme dostať do rozporu s platnými právnymi predpismi EÚ. No envirorezort našiel spôsoby, ktorými sa nadmerný dovoz obmedzí," povedalminister životného prostredia. 

Ako to tak naozaj bude, je to veľmi dobrá správa na začiatok roka 2021. Slovenské rodiny, dediny a doliny budú mať v zime čistejší vzduch a možno sa častejšie objaví aj modrá obloha. A slovenskí výrobcovia nebudú nútení hľadť spôsoby, ako udržať vysokú kvalitu svojich výrobkov a zároveň byť konkurovať cenám výrobcov z tretích krajín, kde sú úplne iné kritériá na kvalitu produktov či náklady na pracovnú silu. Budeme kúriť slovenským.

Lucia Čibenková

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!