Otváracia doba počas sviatkov. Online nákupy bez obmedenia 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Spomeniete si v lete na kúrenie?

Počas letných dní človeku zrejme nenapadne myslieť na kúrenie. Venovať mu pár chvíľ práve teraz sa však oplatí, pretože:

  • je to ideálny čas na výmenu starého kotla za nový. Ako získať štátnu dotáciu na nový kotol môžete zistiť tu
  • je vhodný čas na údržbu pece, kachlí, krbu, na servis kotla a vyčistenie komína

Najmä staré vykurovacie zariadenia, používanie nevhodných palív a spaľovanie odpadu spôsobujú, že niekedy vzduch doslova smrdí. Okrem toho, že je nepríjemné a že to negatívne ovplyvňuje zdravie náš všetkých, nesprávne kúrenie zbytočne vyháňa peniaze z našich peňaženiek.

 

TuhéSpaľovanie uhlie a mokrého dreva spôsobuje smradľavý nebezpečný dym palivá ako zdroj tepla, ale aj škodlivín

Éra uhlia je už dávno prekonaná. Pomohlo ľudstvu posunúť sa vpred, ale dnes by sme mu mali dať zbohom. Hlavne preto, že tam, kde sa ním kúri, sa z komínov valí nedýchateľný oxid uhličitý aj jedovatý oxid siričitý. Ten významne zhoršuje priebeh pľúcnych a srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sa u nás vyskytujú často. Pri spaľovaní uhlia sa do ovzdušia dostávajú aj arzén, ortuť a rádioaktívny urán. Buďme radi, že ich vo vzduchu nemáme toľko ako v minulosti, ale bolo by fajn, keby sa uhlím nekúrilo vôbec. Je čas nahradiť uhlie modernejšou alternatívou.

 

Tradičné drevo

Drevo je „zdravým“ palivom, ale iba ak sa dodržia zásady správneho kúrenia. Platí, že nesprávne spálené mokré drevo môže byť horšie ako dobre spálené uhlie. Pri spaľovaní mokrého dreva totiž vznikajú veľmi nebezpečné emisie, napr. dioxíny – najjedovatejšie chemikálie, aké kedy ľudstvo vyprodukovalo.

Nesprávne spaľovanie mokrého dreva ničí aj vykurovacie zariadenie a komín a zvyšuje riziko vzniku požiarov. Inak povedané, zbytočne vyprázdňuje peňaženku, ohrozuje majetok aj zdravie.

Moderné alternatívy

Brikety nahrádzajú všetky druhy tuhých palívdy ideálne suché, vždy pripravené na kúrenie a s minimálnym dopadom na zdravie a životné prostredie sú palivá z dendromasy – drevené pelety a brikety. Kým pelety dokonale nahrádzajú uhlie, brikety sa dajú použiť vo všetkých vykurovacích zariadeniach na tuhé palivo. Mýtom je presvedčenie, že sa kvôli výrobe brikiet a peliet rúbu lesy. Vznikajú z čistých pilín a hoblín, ktoré sú odpadom na pílach a u spracovateľov dreva. Neobsahujú žiadne chemické prímesi ani lepidlá. Stále je to čisté drevo, ale suché (obsahuje iba 7 % vody) a s vyššou výhrevnosťou, pretože piliny sú extra silno zlisované. Preto jedna tona brikiet nahradí až 4 klietky dreva.

 

Čo by ste nemali spaľovať?

Nie všetko, čo zhorí, je rozumné spaľovať. Viete, čo dýchame, keď spaľujete nasledovné?

  • plasty - dioxíny a iné zlúčeniny
  • polystyrén - jedovatý styrén
  • plastové fólie (PP PE) a PET fľaše - polyaromatické uhľovodíky
  • chemicky ošetrené drevo, starý nábytok, natreté dosky - dioxíny a formaldehyd
  • tetrapakové obaly - chlórorganické látky a ťažké kovy
  • farebné letáky a časopisy - množstvo ťažkých kovov
  • staré topánky, gumáky - tuhé znečisťujúce látky, polyaromatické uhľovodíky a jedovaté látky
  • tráva, lístie, orezy stromov a kríkov, zvyšky potravín - nebezpečné a dráždivé látky

Darmo sa snažíme športovať a zdravo jesť, keď dýchame jedy, ktoré sami vypúšťame do vzduchu.

Lucia Čibenková, Foto: pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!