Otváracia doba počas sviatkov. Online nákupy bez obmedenia 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Zužitkujte popol z brikiet a peliet

Vyhadzujete popol? Nerobte to! Nie ak kúrite kotlom na biomasu. Po kvalitných briketáchpeletách a surovom dreve ostáva hodnotný popol, ktorý môžete mnohorako využiť.

Popol, ktorý vzniká pri spaľovaní biomasy, je ukážkou bezodpadového systému, pretože sa dá krásne zužitkovať. Nie je to len bezcenný materiál, ale zmes plná užitočných látok. Vy ušetríte za umelé hnojivá a do prírody sa vráti to, čo do nej patrí.

Radosť pre záhradkárov

Drevný popol je perfektným zásaditým biohnojivom (pH 12) s vysokým obsahom minerálov – vápnika (34 %), draslíka (9 %), (5,5 %) horčíka a (3 %)fosforu.

1. spôsob: Biokompost

3 až 5 kg drevného popola zmiešajte s 1 m3 organického odpadu zo záhrady a kuchyne a posilnite svoju záhradu. Odporúčaná dávka je použiť 2 až 4 litre kompostu na 1 m2 raz ročne. Vďaka zriedeným živinám ho rastliny dobre prijímajú a nehrozí ich popálenie.

2. spôsob: Zlepšenie kvality ílovitej pôdy

Na ťažko obrábateľnú ílovitú pôdu sa pre zlepšenie je vlastností používajú vápenaté hnojivá. Takým je aj drevný popol. Do pôdy ho treba buď rovnomerne zapracovať, alebo ju vylepšiť biokompostom s drevným popolom.

3. spôsob: Výživa pre rastliny

Zemiaky, paradajky, uhorky, kapusta, brokolica, mrkva aj zeler potrebujú prihnojiť. Niekoľkokrát za sezónu môžete rastlinky (pozor, nie semená!) obsypať drevným popolom. Bude sa im dariť ešte lepšie. Popol poslúži ako výživa a ochrana pred škodcami aj v pôde okolo kvetov.

4. spôsob: Stopka pre slimákov

Slimákov a hlavne sliziakov raz a navždy dostanete zo svojej záhrady, ak pôdu zmiešate s drevným popolom. Zbohom, pažraví škodcovia!

 

Máte trávnik?

Kúsok udržiavanej zelene je dnes veľmi žiaduci. Je to miesto na oddych, detské hry, grilovačky a pokojne aj domácu stanovačku...

5. spôsob: Vzpruha pre trávnik

Aby to tráva celé roky zvládala v dobrej kondícii, alebo aby sa spamätala z dní, keď na nej trónil záhradný bazén, doprajte jej drevný popol. Aplikovať ho treba na začiatku alebo na konci zimy, keď už zmizol sneh, ale na trávniku ešte nefičí čulý rodinný život.

6. spôsob: Do jazierka

Nežiaduci rast zelených rias v stojatej vode záhradného jazierka pomôže spomaliť drevný popol. Nasypte 1 až 2 polievkové lyžice do vody a sledujte, čo sa bude diať. Rybám neublíži, no riasy sa prestanú rozťahovať.

Riešenie pre chovateľov

Zrejme neexistuje chovateľ, ktorý by nepoznal dezinfekčné účinky popola. Drevný popol zvieratám neublíži, ale ochrán ich pred cudzopasníkmi a drobnými parazitmi.

7. spôsob: Neutralizácia zápachu

Posypte podlahu miest, kde sa nachádzajú hospodárske zviera a prirodzený, no intenzívny zápach bude miernejší.

8. spôsob: Popolisko pre hydinu

Jama s drevným popolom slúži hydine rovnako dobre ako ľuďom lekár s kozmetičkou dohromady. Ak má hydina možnosť vyváľať sa v popole, oveľa ľahšie sa zbaví rôznych parazitov, čo žijú v jej perí.

 

Hodí sa aj v domácnosti

9 spôsob: Na čistenie

Voľakedy sa popolom čistili aj strieborné šperky či príbory a dobre si poradil aj s pripáleným hrncom. Dnes sú už na to iné prípravky, ale ak to chcete robiť ekologicky a bio spôsobom, nič vám nebráni. Môžete tak napríklad čistiť riady počas kempovania v prírode.

Predsa len vyhodiť?

Ak budete drevný popol predsa len vyhadzovať, pretože ho nemôžete alebo nechcete zužitkovať, je dobré vedieť, že patrí do biologicky rozložiteľného odpadu, aby poslúžil niekomu inému na inom mieste.

Foto pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!