Dovezieme až k Vám domov 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Grilujeme na briketách! A vy?

Grilovanie nie je to len o jedle. Je to o  atmosfére, o plameňoch a vôni. Tiež o majstrovstve urobiť správnu pahrebu, odhadnúť akurátny čas prípravy jedla a potom o umení vychutnať si ho v dobrej spoločnosti. A teraz otázka: drevené uhlie alebo brikety?

V jednom aj druhom prípade ide o drevo, takže by to mohlo byť jedno. Ale nie je. Brikety a drevené uhlie sa líšia spôsobom spracovania a preto aj spôsobom horenia. Robia iný dym a pri horení uvoľňujú iné vône, takže aj jedlo chutí rozdielne.

Bez kyslíka a pod tlakom

Drevené uhlie vzniká suchou destiláciou (pyrolýzou), čo je proces, pri ktorom bez kyslíka prebieha nedokonalé horenie. Drevo sa počas neho vysuší (príde až 2/3 svojej hmotnosti) a tým sa zvýši jeho výhrevnosť. EKO brikety LES vznikajú z pilín z tvrdého dreva, ktoré sa po vysušení lisujú pod veľkým tlakom, čím získajú svoj tvar a zároveň sa jednotlivé piliny mocne spoja vďaka lignínu, ktorý sa pod tlakom uvoľňuje z drevnej hmoty. Aký to má vplyv na horenie? Drevené uhlie počas grilovania uvoľní viac tepla, povedané ľudskou rečou pahreba je horúcejšia, ale zhorí oveľa rýchlejšie ako brikety. Briketová pahreba si udržiava stálu teplotu dlhší čas.

NÁŠ TIP: Drevené uhlie použite na grilovanie, ak chcete urobiť niekoľko steakov. Pokiaľ chcete grilovať viac chodov alebo si na grile pripraviť napríklad celé kura, brikety sú lepšou voľbou.

Majstrovstvo pahreby

Dokonale rozpáliť gril je naozaj umenie, ktoré ovplyvní celkový výsledok. Pri rozkurovaní záleží nielen na materiáli na kúrenie, ale aj na konštrukcii grilu. Pri podkurovaní si niekedy treba pomôcť podpaľovačom, ideálne bez chémie, aby sme ňou potom zbytočne „neobohatili“ jedlo. Riešením sú napríklad špeciálne zvitky z mäkkého dreva. Rýchlo sa rozhoria a krásne voňajú.

Drevené uhlie sa premení na žeravú pahrebu rýchlejšie ako brikety. Takže ju treba rýchlo rozhrnúť a grilovať. S briketami je času dosť. Najskôr vyhoria relatívne veľkým plameňom a rozvoňajú sa ako les, potom ich stačí rozhrnúť a grilovací maratón sa môže začať.

Náš tip: Dym, ktorý vniká pri horení dreva, je príjemne aromatický a ozvláštňuje chuť grilovaných surovín. Ak chcete mäso, rybu alebo zeleninu jemne zaúdiť, zatvorte príklop na grile.

Kto má príklop, je pán

Pre dokonalý výsledok nepotrebujete drahý gril, dôležité je, aby mal už spomínaný príklop. Vďaka nemu je jedlo vystavené neustálemu rovnomernému teplu zo všetkých strán. Dobrými pomocníkmi majstra grilu sú aj otvory na príklope. Zabezpečujú cirkuláciu horúceho vzduchu vo vnútri grilu a ovplyvňujú aj intenzitu tlenia pahreby.

NÁŠ TIP: Ak grilujete na briketách, otvory na príklope zatvorte, len čo je pahreba hotová a jedlo je na rošte. Udržíte tak maximálnu a konštantnú teplotu pahreby.

 

Euro k euru

Ešte sa pozrieme na cenu dreveného uhlia a brikiet. V aktuálnej grilovacej sezóne stojí kilogram prémiového dreveného uhlia priemerne 2 €. Toľko stojí 10 kg balenie kvalitných EKO brikiet! Grilovanie na briketách je teda aj ekonomickejšie.

Ale pozor, nie je jedno, na akých briketách pripravíte jedlo pre svoju rodinu či priateľov. Dôležité je, aby to boli brikety vyrobené iba z čistej drevnej hmoty a nie zo starého nábytku či bukasu. Na etiketách sledujte, čo výrobca v briketách použil ako „spojivo“, aby drevná hmota držala pokope. Ak je to čokoľvek iné než drevu prirodzený lignín, briketami pokojne kúrte, ale negrilujte na nich.

NÁŠ TIP: Rozoznať briketu vhodnú aj na grilovanie, čiže ekologickú, pomôžu piktogramy, ktoré svedčia o jej kvalite. Hľadajte ikonu „ekologický výrobok“ a certifikáciu podľa normy ISO14001:2204.

EXTRA TIP NA EXTRA CHUŤ

Chcete, aby vaše jedlo chutilo ešte božskejšie? Pár hodín pred grilovaním odlomte kúsok brikety a namočte ho do vody. Rozpadne sa voňavé piliny. K nim môžete primiešať aj čerstvé bylinky (napríklad tymian, oregano, rozmarín či zelené korenie) pre ešte zaujímavejší efekt. Všetko dajte do ohňovzdornej nádobky a počas grilovania nechajte v strede roštu. Už teraz cítime tú vôňu! A tá chuť!!! Dokonalé leto!

Foto pixabay

 

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!