Otváracia doba počas sviatkov. Online nákupy bez obmedenia 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Kominár vám prinesie šťastie

Ale musíte ho zavolať! Keby váš komín mohol, určite by to urobil sám. Aby vám ušetril peniaze, majetok a možno aj život!

Zvyčajne ho nevidíme, možno to je dôvod, prečo komínu venujeme minimálnu pozornosť. No keď z neho vyšľahnú plamene, je už neskoro! Až 5 % všetkých požiarov ročne pritom ide na vrub komínov a vyhorenie sadzí je hlavnou príčinou požiarov v rodinných domoch! Také sú štatistiky Hasičského a záchranného zboru SR.

Kúrenie briketame a peletami je čisté

Namáhaný a špinavý

Že kominár nosí šťastie, je možno mýtom, ale na sto percent je mýtom informácia, že komín treba kontrolovať len raz do roka. Koluje si medzi ľuďmi a spôsobuje škody na majetku aj životoch. Komín ako súčasť vykurovacieho systému je mimoriadne namáhaným telesom, ktoré musí znášať vysoké teplotné rozdiely a ak sú cezeň odvádzané plyny a dym vznikajúci spaľovaním tuhých palív, je navyše zanesený hrubou vrstvou mastnej špiny. „Pri nepravidelnom čistení môže mať tento nános hrúbku aj niekoľko centimetrov a môže začať horieť, veď v komínovom prieduchu vzniká teplota až 1 200 stupňov!“ upozorňuje Jozef Hamaj zo spoločnosti AAA Krby, ktorá sa špecializuje na stavbu krbov a údržbu komínov.

Panské huncútstvo

Podľa vyhlášky 401/2007 treba komín, ktorý je pripojený na vykurovacie teleso s tepelným výkonom do 50 kW, čistiť a kontrolovať častejšie, než si myslíme:

- každé 4 mesiace, ak kúrime tuhým alebo kvapalným palivom,

- každých 6 mesiacov, ak kúrime plynom a komín je bez vložky,

- každých 12 mesiacov, ak kúrime plynom a komín má vložku.

brikety a pelety nezanášajú komín

Tieto frekvencie nie sú panským huncútstvom zákonodarcov ani výsledkom lobingu kominárov, aby ťahali z ľudí peniaze. Vznikli preto, lebo počet požiarov domov v dôsledku neudržiavaného komína stúpal priamo úmerne s počtom rodín, ktoré sa z panelákov presťahovali do vlastného domu, no nevedeli ani správne kúriť, ani sa starať o komín.

Aby ľudia neprichádzali v dôsledku požiaru o zdravie, život či peniaze, majú pravidelne volať kominára. Takže ten nakoniec predsa len môže šťastie priniesť...

Dobré palivo, menej sadzí

Za nedodržanie termínov čistenia a kontroly komína hrozí majiteľovi nehnuteľnosti pokuta do výšky 99 €, ale neudržiavaný komín vyháňa z peňaženiek oveľa väčšie sumy. Naopak, čistý komín bez trhlín a s dobre nastaveným ťahom, zvyšuje efektivitu vykurovania a minimalizuje riziko, že sa toxické splodiny horenia dostanú do domácnosti namiesto do vzduchu.

brikety a pelety ako dobrá alternatíva

Úsporu nákladov na teplo určite prinesie aj vhodne zvolené tuhé palivo. Nie všetko, čo je na prvý pohľad lacné, je lacné aj na konci dňa. Odpad, uhlie, takzvaný ekohorášok, ale aj vlhké drevo vykurovacie teleso a komín znečisťujú, čím znižujú výkon kúrenia. Naproti tomu peletybrikety vyrobené z čistých pilín, bez prímesi chémie, dokážu vyrobiť veľa tepla s minimom popola. Sú suché, čo znamená, že komín nezanášajú a predlžujú životnosť pece či kotla.

foto pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!