Dovezieme až k Vám domov 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Máte drevený popol? Nastal ideálny čas na jeho využitie

Ak vám po zime zostal popol zo spaľovania dreva, drevených brikiet či peliet, na jar je správny čas dokonale ho zužitkovať. 

Vďaka vysokému obsahu minerálov, konkrétne vápnika, draslíka, horčíka a fosforu, je výborným zásaditým hnojivom. Aby ste však plodinám v záhrade alebo trávniku neublížili, treba ho správne aplikovať. Ideálne je zmiešať drevený popol s biokompostom v pomere 3 až 5 kg popola na 1 mkompostu. Ten potom zapracujte do pôdy. Kompost obohatený a zásaditý popol pomáha zlepšiť kvalitu kyslej ílovitej zeme a prospeje aj trávniku.

Ktorým plodinám urobí dobre?

Dreveným popolom môžete obsypať aj už dobre zakorené rastlinky zemiakov, paradajok, uhoriek, kapusty, brokolice, mrkvy a zeleru. Živiny obsiahnuté v popole z brikiet dodajú silu a potrebnú výživu nielen rastlinám, ale aj ich plodom. Bez toho, aby ste použili akúkoľvek chémiu.

Postrach pre škodcov

Skúsení záhradkári vedia, koľko škody vedia napáchať v záhrade slimáky. Zbaviť sa ich je takmer nemožné. Ale nie, ak máte drevený popol. Najmä sliziaci (slimáky bez domčeka) nemajú radi pôdu, v ktorej sa toto bio hnojivo nachádza. Zúfať však nemusíte, ani keď vaša zemina či trávnik drevený popol nepotrebovali, pretože pôda je alkalická. Dreveným popolom posypte cestičky, ktorými sa slimáci zvyknú po záhrade pohybovať a budete mať od nich raz a navždy pokoj.

Nie vždy prospieva

Alkalickú, teda zásaditú pôdu však dreveným popolom neprihnojujte, už má všetky živiny, ktoré potrebuje a aj dobrého priveľa škodí. Drevený popol neprospieva ani čučoriedkam, azalkám, hortenziám, narcisom, rododendronom a ďalším rastlinám, ktoré potrebujú kyslú pôdu.  

Foto Pixabay

 

 

 

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!