Otváracia doba počas sviatkov. Online nákupy bez obmedenia 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Nedajte sa oklamať!

Je ohromujúce, akú silu môžu mať tri písmená. Zvlášť písmená E, K a O, použité v tomto poradí. Aj vy ste už naleteli a kúpili niečo, čo malo v názve eko, hoci to ekologické nebolo?

Napríklad taký ekohrášok. Čím je prach z hnedého alebo čierneho uhlia, zlisovaný do tvaru orecha, ekologický? Podľa Súčasného slovníka slovenského jazyka predpona eko- znamená neohrozujúci životné prostredie; vhodný z hľadiska životného prostredia.

Ekohrášok je síce prírodný materiál, ale to sú aj urán či ropa a tie určite eko nie sú.

Vyrába sa z odpadu, ktorý vzniká pri ťažbe a spracovaní uhlia. No aj z vyhodených PET fliaš sa vyrábajú rôzne veci, tričká ani podprsenky však nemajú označenie eko.

Ekohrášok nezapadá ani do filozofie bezodpadovej obehovej ekonomiky, vyťažená surovina sa síce využije, ale po ťažbe zostáva zdevastovaná krajina a spaľovaním ekohrášku vzniká ďalšia záťaž na životnom prostredí. Aj keď s predponou eko-, stále je to uhlie!

Eko špina?

Teraz sme už múdri, ale tiež sme sa nechali zaviesť a kúpili ekohrášok. Skúste si predstaviť jemný čiernych prach, ktorý sa víri vzduchom, keď ukladáte vrecia do pivnice. Kým máte hotovo, slušne sa ho nadýchate. A ten, čo ostal vo vzduchu, pomaly padá a sadá – na zariadenie a vybavenie kotolne, na okná, dostane sa do každej škáry aj do vedľajších miestností. Všade!

Samozrejme, ostal aj na zemi. Stačilo vojsť a vyjsť z pivnice a uhoľné odtlačky podrážok vytvorili neoriginálne umelecké dielo!

S prachom treba rátať aj pri každom prikladaní. A potom ešte vyčistiť zanesený kotol a niekam vyhodiť hromadu popola. Aby ste si vedeli predstaviť, akú veľkú, tak z 10 kg ekohrášku, ktoré sa premenili na teplo, ostane takmer 1 kg odpadu! Zdá sa vám to ekologické?

Vplyv na zdravie

Samotné vdychovanie uhoľného prachu poškodzuje zdravie. Podľa Wikipedie je ťažba uhlia ekonomickou aktivitou s najvyšším počtom novopriznaných chorôb z povolania podľa divízie klasifikácie ekonomických činností na Slovensku. Celú štatistiku za ostatné roky nájdete tu.

A čo keď uhlie spaľujeme? Hoci aj vo forme ekohrášku? Vzniká oxid uhličitý (CO2) spolu s premenlivým množstvom oxidu siričitého (SO2) a oxidov dusíka  – množstvo záleží na kvalite spracovania uhlia. Oxid siričitý reaguje s vodou, výsledkom reakcie je kyselina siričitá (H2SO3), takže keď oxid siričitý vyletí komínom a dostane sa do atmosféry, tam zreaguje s vodnou parou a máme kyslé dažde.

Znečistené ovzdušie nemusíme vidieť ani cítiť, o to je nebezpečnejšie. Dlhodobé vdychovanie exhalátmi znečisteného vzduchu je príčinou mnohých, najmä respiračných ochorení. Citujeme z Akčného plánu Transformácia uhoľného regiónu horná Nitra: 55 % obyvateľov v regióne žije v oblasti so zhoršeným životným prostredím a miera invalidity v okrese Prievidza je väčšia o 46 % v porovnaní so slovenským priemerom.

Podčiarknuté a zrátané, ani ťažba, ani spaľovanie uhlia nemajú s ekológiou nič spoločné, pretože sú NEEKOLOGICKÉ. V tomto kontexte je zvláštne, že má nejaká forma uhlia predponu eko...

 

Lepšia možnosť

Vo všetkých kotloch, peciach a  vykurovacích telesách, kde sa kúri ekohráškom, sa dá palivo nahradiť skutočne ekologickou alternatívnou – peletami. Majú porovnateľnú výhrevnosť, sú vždy suché, spotrebuje sa ich menej ako ekohrášku, obsahujú menej síry a zostáva po nich minimum popola, ktorý sa dá navyše zužitkovať ako biohnojivo.

Na prvý pohľad stoja o pár eur viac, ale keď sa sčíta množstvo, ktoré domácnosť spotrebuje + nulová prašnosť a prácnosť + minimum škodlivých exhalátov vypustených do ovzdušia + zachovanie dlhej životnosti kotla a čistého komína, výsledok je jednoznačný: pelety sú LEPŠOU a SKUTOČNE EKOLOGICKOU alternatívnou kúrenia.

Porovnanie vlastností dvoch palív: ekohrášku a peliet

 

ekohrášok

čiernouhoľný

ekohrášok

hnedouhoľný

pelety triedy A1

pelety triedy A2

výhrevnosť

21 - 29 MJ/kg

16,5 - 23 MJ/kg

16,5 – 19 MJ/kg

16,0 MJ/kg

obsah síry

≥ 0,6 % hm.

≥  0,8 – 1,2 % hm.

≤ 0,04 % hm.

≤ 0,05 % hm.

zvyškový popol

≥  8 – 10 % hm.

≥  10 % hm.

≤  0,7 % hm.

≤ 1,2 % hm.

vlhkosť

≥ 11 – 13 % hm.

≥ 11 – 13 % hm.

≤  10,0 % hm.

≤  do 10 % hm.

Foto pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!