V piatok 26. apríla bude predajňa Drietoma otvorená len do 12:00 h 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

7 veľkých mýtov o kúrení

Drevo je najlacnejší spôsobom kúrenia, moderný kotol nepotrebuje údržbu, ale ušetrí veľa peňazí a komín znesie všetko. Myslíte?

Mýtus: Zadymené sklo na krbe je normálne

Ak cez čierne sklo plameň v krbe takmer nevidieť, určite to nie je v poriadku! Opakované usádzanie čiernej mastnej nečistoty (nielen) na skle krbu môže byť spôsobené kvalitou kuriva, ale aj ďalšími faktormi. Najčastejšou príčinou je spaľovanie nedostatočne vysušeného dreva. Ak kúrite briketami a sklené časti sa aj tak zanášajú, treba skontrolovať ťah komína a stav tesniacej šnúry na obvode dvierok.

Teplo domova je dôležité

Mýtus: Drevo je lacnejšie

Cena dreva stále stúpa a aj keď si ho chystáte sami, k zaplatenej sume treba prirátať aj náklady na dopravu, jeho pílenie, štiepanie, ukladanie a cenu vášho času. V porovnaní s cenou elektriny alebo plynu je to stále finančne výhodnejší zdroj tepla, ale v porovnaní s briketami, ktoré majú ešte vyššiu výhrevnosť, ide o drahšiu záležitosť. Všetky porovnania parametrov nájdete tu.

Mýtus: Pec a krb spália všetko

Áno, v podstate v nich všetko zhorí, ale nie všetko je vhodné na spaľovanie, pretože sa ničí vykurovacie teleso aj komín. Pozor si treba dávať na drevo ošetrené farbou, náterom alebo lakom, pri jeho horení vznikajú toxické výpary. 

Ani orezané vetvy zo stromov v záhrade nepatria do pece či krbu. Minimálne nie v ten rok, keď sa spílili. Musia sa vysušiť, inak viac dymia ako hrejú a poškodzujú vykurovaciu sústavu.

Tak tam hodíte aspoň papier, ten je neškodný. Nie?! Nuž vzbĺkne, veľa tepla však neuvoľní, no zostáva po ňom popol a výrazná uhlíková stopa v ovzduší. Lepším riešením je dať ho triedeného odpadu.

Mýtus: Moderné kotle nepotrebujú údržbu

Či máte starý kotol na tuhé palivo, moderný kotol na pelety alebo „splyňovák“ na brikety, potrebuje pravidelnú odbornú revíziu a servisné prehliadky. Ideálne v lete. Servisný technik kotol vyčistí a nastaví tak, aby vyhovoval parametrom vytýčeným pri jeho spustení do prevádzky. Iba tak sa dá kúriť efektívne a bezpečne.

Mýtus: V briketách a peletách je chémia

Nevieme, z čoho robia tieto palivá rôzni výrobcovia, ale slovenský producent s certifikátmi kvality zaručene nepoužíva pri výrobe brikietpeliet chémiu ani drevnú hmotu, ktorá bola chemicky ošetrená. Kvalitné brikety majú vysokú výhrevnosť (viac ako 18,5 MJ/kg), energiu, ktorá sa mení na teplo, uvoľňujú dlho (4 až 10 hodín podľa typu), majú minimum popola (1,8 až 5 % podľa typu) a ak sú kvalitne zlisované, nemali by sa drobiť. Keď sa však klepne jednou briketou o druhú, pekne sa rozlomí.

Mýtus: Revízia komína nie je nutná

Komín nie je bezúdržbové zariadenie. Naopak, je neustále vystavovaný veľkým výkyvom teplôt a počas kúrenia je to miesto, kde sa ukladá najviac nečistôt. Podľa zákona za technický stav komína zodpovedá majiteľ nehnuteľnosti. Revíziu komína pripojeného na vykurovacie teleso na tuhé palivo s tepelným výkonom do 50 kW treba podľa slovenskej legislatívy robiť každé štyri mesiace. Ak sú na komín napojené spotrebiče na kvapalné alebo tuhé palivá s tepelným výkonom nad 50 kW, revízia je potrebná každé dva mesiace!

Mýtus: Drahý kotol znamená väčšiu úsporu peňazí

Vymeniť starý kotol za nový a účinnejší je určite dobrý nápad, ale výraznú úsporu peňazí nemusí priniesť, pokiaľ nie je dobre zaizolovaný dom a veľa tepla uteká cez okná. Pozornosť treba venovať nielen kotlu a jeho parametrom, ale aj únikom tepla.

Foto pixabay

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!