Sme tu pre Vás  📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Čo ste o briketách nevedeli alebo zlisované dejiny

Vysoký tlak je niekedy veľmi dobrý kamarát. Napríklad v prípade, keď pomôže zhutniť a vyformovať horľavý materiál do brikety. A tá potom krásne horí a hreje. Viete, ako brikety prišli na svet, aké sú ich výhody a aké nevýhody? Dozviete sa v našich „zlisovaných dejinách“.

♦ Pomenovanie briketa pochádza z francúzskeho slova briquet, čo znamená tehla. Prvé brikety však majú pôvod v Ázii.

♦ Japonci vyrábali brikety už v období EDO (1603 – 1868). Nazývali ich tadóny a robili sa ručne z odpadu, ktorý vznikal pri výrobe dreveného uhlia. Prečo používali odpad v čase, keď o ekológii nikto ešte ani nechyroval? Z ekonomických dôvodov. Aj tento odpad mal schopnosť horieť, no nie, keď bol taký drobný. To by akurát vyletel von komínom. Preto z neho vyformovali šúľok a aby drobné čiastočky spolu držali, použili polysacharid z červených rias. Čo všetko dokážu Japonci s riasami! smiley

♦ Na našom kontinente sa na výrobu prvých brikiet na prelome 18. a 19. storočia používal prach a drobné úlomky čierneho alebo hnedého uhlia –vedľajších produktov ťažby. Tiež sa formovali ručne a ako spojovací materiál sa používala vlhká hlina. Všetko výborne držala pokope, až na to, že po jej zhorení ostávalo tak veľa popola, že zablokoval spodnú mriežku a prístup vzduchu. No a bez prístupu vzduchu nehorí nič...

♦ Briketový boom v Európe nastal v období priemyselnej revolúcie, keď „ruku“ k dielu priložil hydraulický lis. Mal takú silu, že stačilo minimum materiálu, ktorý slúžil ako „lepidlo“. Každopádne ani malé množstvo dechtu či smoly, ktoré nahradili hlinu a vďaka ktorým držal uhoľný prach pokope, nie sú pre dýchacie cesty dobrou správou.

♦ Priemyselná revolúcia dorazila aj do Ázie a brikety z dreveného uhlia vystriedali uhoľné brikety (nazývané rentanmametan) s hlinou ako spojivom. Počas éry Meji (1868 – 1912) ich Japonci vyvážali aj do Číny a Kórey. Dnes sú zakázané kvôli emisiám oxidu síričitého. Tadóny z dreveného uhlia sa stále používajú ako zdroj tepla pri varení.

♦ V 19. storočí niektoré železničné spoločnosti zapaľovali uhoľné brikety priamo pod sedadlami dôležitých cestujúcich. Tým bolo síce oveľa teplejšie ako ostatným pasažierom, na druhej strane im však život otravovali – a to doslova – škodlivé splodiny z horenia.

♦ Éra fosílnych palív sa chýli ku koncu a dnešné brikety sú vyrábané lisovaním biomasy – z poľnohospodárskeho odpadu alebo drevnej hmoty (piliny, kôra stromov). Majú vynikajúcu výhrevnosť (vyššiu ako drevo) a sú dvojnásobne šetrné k životnému prostrediu aj zdraviu človeka. Vyrábajú sa totiž z obnoviteľných zdrojov a pri horení produkujú minimum škodlivých exhalátov.

♦ V Írsku sú populárne brikety z rašeliny.

♦ Všetky naše brikety sú ekologické, pretože ich vyrábame z čistých materiálov a čistým spôsobom. Sú najmä z pilín tvrdých drevín, ktoré dovážame priamo z lokálnych píl. Nepotrebujeme ani miligram chémie, pretože pri výrobe používame unikátnu technológiu, ktorá drevnú hmotu stlačí tak efektívne, až uvoľní „lepidlo“, ktoré je ukryté v každom strome – lignín.

♦ Tvar brikety nemá vplyv na schopnosť horieť ani výhrevnosť. Je jedno, či sú skutočne ako tehla, alebo sú to dnes také populárne valčeky. A aj valček s dierou je stále briketa. Rozdiel je vo forme lisovania. Masívne brikety sa vyrábajú pomocou piestového lisu, ktorý stláča sendvičové vrstvy pilín dohromady. Brikety s otvorom sa vyrábajú skrutkovým lisom. Otvor zväčšuje povrchovú plochu guľatiny a vďaka tomu briketa efektívnejšie horí.

♦ Pokrok sa nedá zastaviť a tak sú známe už aj brikety z papiera. Odborníci im predpovedajú veľkú budúcnosť, pretože zlisovanie papierového odpadu na tehličku, ktorou sa dá kúriť, sa momentálne javí ako ekologickejšie aj ekonomickejšie riešenie než recyklácia papiera.

 

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny sú bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Máme pre Vás nový web, kde nájdete naše produkty v českej mene, prejdite klikom dole.

icon shipping

Chcete tovar doviezť?

Dajte nám vedieť, či si želáte dopravu brikiet alebo peliet na konkrétnu adresu. Ak áno, ceny budú automaticky prepočítané podľa miesta doručenia.

icon shipping

Vyplňte políčko PSČ

Zadajte PSČ miesta doručenia pre prepočet cien tovarov s doručením k Vám.

Máme pre Vás nový web, kde nájdete naše produkty v českej mene, prejdite klikom dole.

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!