V piatok 26. apríla bude predajňa Drietoma otvorená len do 12:00 h 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Chráňte sa pred nákazou aj pred zimou! Viete správne vetrať?

Nesprávne vetranie zvyšuje náklady na vykurovanie a ohrozuje vaše zdravie. Poradíme, ako vetrať efektívne.

Krátko a intenzívne

Otvorením okien alebo balkónových dverí vo všetkých miestnostiach súčasne sa vlhký a vydýchaný vzduch vymení už za 5 až 10 minút. Platí, že čím chladnejšie je vonku, tým rýchlejšie sa vymení vlhký vzduch za čerstvý. Za tých pár minút nestihnú vychladnúť steny ani podlaha, takže teplota v miestnosti sa rýchlo vráti na požadovaný stupeň. V miestnosti by malo byť cez deň optimálne 20 až 21 °C, v noci 18 až 19 °C

Krátke a intenzívne vetranie je najlepší spôsob, ako ostať zdravý

Intenzívne vetranie je dôležité aj kvôli zdraviu, vrátane prevencie nákazy a šírenia koronainfekcie. Počas vykurovacej sezóny sa krátko a intenzívne odporúča vetrať minimálne ráno po prebudení a večer pred spaním, kto však pracuje z domu, určite by mal pridať minimálne jedno vetranie v priebehu dňa. Najčastejšou chybou pri vetraní je otváranie okien do ventilačnej a mikroventilačnej polohy. Takéto vetranie nie je dostatočné a výmena vzduchu v miestnosti môže trvať až dve hodiny," upozorňuje Matúš Zelený z portálu Krotitelia energií.

Pozor na vlhkosť!

Rovnako dôležité ako správne vetranie a optimálna teplota je aj optimálna vlhkosť v interiéri. Príliš vysoká vlhkosť (nad 60 %) podporuje tvorbu plesní, ktoré nie sú len estetickým" nedostatkom, ale aj zdravotným rizikom. Ku zvyšovaniu vlhkosti prispieva varenie, umývanie riadu, sušenie bielizne, sprchovanie, kúpanie a väčší počet osôb v jednej miestnosti. Pomôže používanie odsávačov pár a ventilátorov a krátke intenzívne vetranie. Tým znížite zdravotné riziká aj náklady na energie.

Príliš nízka vlhkosť je však tiež nebezpečná. Sucho v interiéri vysúša pokožku aj sliznice. Na nich sa môžu vytvárať mikroskopické trhliny, cez ktoré sa infekcia ľahko dostane priamo do organizmu. Aj laboratórne testy spoločnosti Condair potvrdili fakt, že vyššia vlhkosť vzduchu znižuje riziko šírenia koronavírusov.

Optimálne kúrenie

Pokiaľ kúrite tuhými palivami, nielen v dobe pandémie koronavírusu je vhodné nahradiť drevo či uhlie briketami peletami. Majú vysokú výhrevnosť a čo je pri riziku respiračných ochorení tiež dôležité, nepráši sa z nich ako pri používaní dreva, uhlia alebo eko hrášku.

Efektívne kúrenie briketami je s uzavretým prívodom vzduchu

Oveľa menej paliva miniete a viac tepla získate správnym spaľovaním kvalitných brikiet. Efektívnosť kúrenia drevenými briketami spočíva v tom, že brikety dokážu dlho žeraviť a uvoľňovať teplo, preto treba po ich rozhorení úplne uzavrieť prívod vzduchu. Praktický návod, ako briketami kúriť, nájdete tu.

Kupujte len osvedčený druh drevených brikiet, pretože dôležitým predpokladom ich správneho horenia je výrobná surovina a kvalitné zlisovanie. Ak nakúpite lacné brikety, ktoré obsahujú rôzne nevhodné prímesi, môžete dosiahnuť veľa dymu, ale oveľa menej tepla.

Aj špajzu a pivnicu

Pravidelne vetrať treba aj nevykurované priestory, lebo pri teplotách pod 15 °C vlhkosť kondenzuje. Pivničné okná by však nemali byť otvorené nepretržite, aby sa minimalizovalo riziko vzniku plesní.

Predchádzajte rozdielom teploty medzi vykurovanými a nevykurovanými miestnosťami väčším ako 4 °C a dvere do nevykurovaných miestností majte zatvorené. Inak hrozí, že teplý vzduch bude kondenzovať na chladných stenách.

 

Vdeli ste, že...

...len dýchaním vyprodukuje jeden človek denne 1 až 2 litre vody? Riešenie: pravidelné vetranie.

...pri varení pre štvorčlennú rodinu sa do vzduchu uvoľní viac ako liter vodnej pary? Riešenie: používanie pkrievok a odsávača pár.

...

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!