Otváracia doba počas sviatkov. Online nákupy bez obmedenia 📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Čo vyjadruje hustota paliva?

Je to údaj, ktorý hovorí, aký objem spáliteľnej a nespáliteľnej zložky paliva sa nachádza v 1 kg paliva. Spáliteľná zložka sa premení na energiu, nespáliteľná je popol. Čím je palivo ťažšie (buk, drevené brikety), tým má hustotu väčšiu a výhrevnosť vyššiu . Naopak, čím je ľahšie (napríklad jelšové drevo), tým nižšiu má hustotu aj výhrevnosť. 

Podľa hustoty sa drevo delí na mäkké a tvrdé.

Mäkké drevo (napríklad smrekové) má hustotu nižšiu ako 500 kg/m3, ľahko sa zapaľuje, pri horení dosahuje vysokú teplotu, rýchlo zhorí. Je ideálne na rozkurovanie.

Tvrdé drevo (napríklad bukové) má hustotu vyššiu ako 500 kg/m3, pri horení tvorí veľa žeravých uhlíkov, čím generuje teplo dlhú dobu. Má viac popola.

Briketypelety sa vyrábajú lisovaním pilín a hoblín z rôznych drevín. Pôvodná hustota dreva, z ktorého sú vyrobené, ale nemá vplyv na výhrevnosť brikiet a peliet. Ovplyvňuje ju miera zlisovania, teda hustota paliva.

Brikety s mierou zlisovania 1160 kg/m3 majú až o 50 % vyššiu hustotu ako bukové drevo. To znamená, že z 1 tony brikiet sa dá získať rovnaké množstvo tepla ako z 1 500 kg dubového dreva. (V ideálnom stave, keby ani jedno palivo neobsahovalo vodu.) V 1 tone brikiet je 7 až 8 litrov vody, ktorá sa musí odpariť. V 1 500 kg dubového dreva sušeného 3 roky na vzduchu je 30 litrov vody. Brikety teda spotrebujú niekoľkonásobne menej energie na odparenie vody než drevo.

Miera zlisovania, obsah vodypopola sú dôvodom, prečo brikety horia pomalšie a dlhšie ako drevo a na kúrenie nimi stačí menej paliva. 1 tona kvalitných brikiet nahradí až 4 priestorové metre vysušeného dreva.

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!