Sme tu pre Vás  📞 0948 991 881✏️ zelenaenergia@lestn.sk 📞 CZ +420 735 945 870 

Čo vyjadruje hustota paliva?

Je to údaj, ktorý hovorí, aký objem spáliteľnej a nespáliteľnej zložky paliva sa nachádza v 1 kg paliva. Spáliteľná zložka sa premení na energiu, nespáliteľná je popol. Čím je palivo ťažšie (buk, drevené brikety), tým má hustotu väčšiu a výhrevnosť vyššiu . Naopak, čím je ľahšie (napríklad jelšové drevo), tým nižšiu má hustotu aj výhrevnosť. 

Podľa hustoty sa drevo delí na mäkké a tvrdé.

Mäkké drevo (napríklad smrekové) má hustotu nižšiu ako 500 kg/m3, ľahko sa zapaľuje, pri horení dosahuje vysokú teplotu, rýchlo zhorí. Je ideálne na rozkurovanie.

Tvrdé drevo (napríklad bukové) má hustotu vyššiu ako 500 kg/m3, pri horení tvorí veľa žeravých uhlíkov, čím generuje teplo dlhú dobu. Má viac popola.

Briketypelety sa vyrábajú lisovaním pilín a hoblín z rôznych drevín. Pôvodná hustota dreva, z ktorého sú vyrobené, ale nemá vplyv na výhrevnosť brikiet a peliet. Ovplyvňuje ju miera zlisovania, teda hustota paliva.

Brikety s mierou zlisovania 1160 kg/m3 majú až o 50 % vyššiu hustotu ako bukové drevo. To znamená, že z 1 tony brikiet sa dá získať rovnaké množstvo tepla ako z 1 500 kg dubového dreva. (V ideálnom stave, keby ani jedno palivo neobsahovalo vodu.) V 1 tone brikiet je 7 až 8 litrov vody, ktorá sa musí odpariť. V 1 500 kg dubového dreva sušeného 3 roky na vzduchu je 30 litrov vody. Brikety teda spotrebujú niekoľkonásobne menej energie na odparenie vody než drevo.

Miera zlisovania, obsah vodypopola sú dôvodom, prečo brikety horia pomalšie a dlhšie ako drevo a na kúrenie nimi stačí menej paliva. 1 tona kvalitných brikiet nahradí až 4 priestorové metre vysušeného dreva.

)

Mohlo by vás zaujímať

Všetky novinky
PSČ

Ceny sú bez dopravy, platia pre osobný odber v predajni Zákamenné a Drietoma

AK MÁTE ZÁUJEM O DOVOZ, ZADAJTE PSČ MIESTA DORUČENIA

Máme pre Vás nový web, kde nájdete naše produkty v českej mene, prejdite klikom dole.

icon shipping

Chcete tovar doviezť?

Dajte nám vedieť, či si želáte dopravu brikiet alebo peliet na konkrétnu adresu. Ak áno, ceny budú automaticky prepočítané podľa miesta doručenia.

icon shipping

Vyplňte políčko PSČ

Zadajte PSČ miesta doručenia pre prepočet cien tovarov s doručením k Vám.

Máme pre Vás nový web, kde nájdete naše produkty v českej mene, prejdite klikom dole.

Ďakujeme, že kúrite ekologickými palivami a šetríte životné prostredie!